Cemacon finalizează implementarea centralei de cogenerare de înaltă eficiență alături de Servelect

Cemacon își produce local o parte din energia electrică și aerul cald necesar în procesul industrial de uscare a cărămizilor, cu ajutorul centralei de cogenerare implementată la cheie de către Servelect.

Instalația de cogenerare de înaltă eficiență, cu o putere generată de 1.2 MW electric, este formată din două module de turbine pe gaz Capstone C600 (2 x 600 kWel). Randamentul total net al instalației ajunge la 95%, dat fiind faptul că întreaga cantitate de aer cald produsă de centrala de cogenerare este folosită util.

„Proiectul a început prin elaborarea studiului de fezabilitate în baza căruia s-a obținut finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului. Odată aprobat proiectul la finanţare, prin licitație publică deschisă, am fost desemnați câștigători și am continuat cu proiectarea instalaţiilor, respectiv execuţia efectivă a lucrărilor şi punerea în funcţiune a centralei de cogenerare, proces care s-a finalizat cu succes în luna Mai 2021.

Acum, turbinele funcţionează continuu 24/7, producând constant o mare parte din energia electrică şi termică de care Cemacon are nevoie în procesul de producţie a cărămizilor. De asemenea, Servelect este și unic distribuitor în România al turbinelor de cogenerare Capstone, fabricate în SUA.

Soluțiile de cogenerare cu turbine Capstone sunt surse de energie sigure, fiabile și curate care contribuie la reducerea amprentei de carbon, optimizarea consumurilor și a costurilor energetice, dar şi la îmbunătăţirea proceselor tehnologice.

Turbinele de cogenerare Capstone folosesc tehnologia rulmenților pe pernă de aer, cu o singură piesă în mișcare, fără uleiuri de lubrifiere și fără frecări în funcționare. Astfel, uzura este minimală, iar costurile de operare sunt mai reduse față de alte tehnologii.” a precizat Iulia Bârgăuan, Director General al SERVELECT.

Reducerea amprentei de carbon și creșterea eficienței energetice sunt principalele obiective ale Cemacon şi ale proiectului. Astfel, în urma implementării centralei de cogenerare, se estimează o reducere a emisiilor de CO2 cu minimum 2.700 tone CO2/an.

Reducerea amprentei de carbon cu 2.700 tone CO2/an reprezintă echivalentul emisiilor anuale a 900 de case din Sălaj.

„În anul 2019 am demarat unul din cele mai importante proiecte pentru companie, care vizează optimizarea consumurilor de energie primară în fabrica de cărămidă de la Recea, județul Sălaj, prin instalarea unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență.

Scopul nostru a fost de a acorda o atenție suplimentară grijii pentru mediul înconjurător, reducând amprenta de carbon a locuințelor construite cu soluțiile CEMACON.

Totodată, din dorința de a ne perfecționa constant, dar și pentru un viitor verde și sustenabil, investim în tehnologii de producție de ultimă generație, prietenoase cu mediul/natura”, a declarant Liviu Stoleru, Director General CEMACON.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa 6, Obiectivul specific 4.