Fostul Complex Restaurant Dunărea din Neptun devine bază academică a Universității Babeș-Bolyai

Cadrele didactice și studenții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) vor avea o bază academică la malul Mării Negre, în urma adjudecării unei clădiri situate în localitatea Neptun, județul Constanța, potrivit unui comunicat transmis de UBB.

Este vorba despre Complexul Restaurant „Dunărea” din Neptun. Adjudecarea a fost realizată în urma licitației organizate de către statul român (RA-APPS) și a fost validată de forurile UBB la data de 14 iulie 2021 când au fost semnate actele cu RA-APPS, anunță instituția.

Baza științifică va avea funcții educaționale, de cercetare-dezvoltare-inovare și de relații cu societatea, după cum se arată în comunicatul transmis de Universitatea Babeș-Bolyai.

Universitatea Babeș-Bolyai a achiziționat Complexul Restaurant „Dunărea” din Neptun cu suma de 1,029,469 (865.100 + TVA) euro, potrivit anunțului RA-APPS din 11 iunie 2021.

Complexul Restaurant Dunărea are două clădiri și un teren cu o suprafață de 4.680 de metri pătrați. Este situat în stațiunea Neptun, str. Trandafirilor nr. 12, jud. Constanța:

  • Clădire C1 (D+P+1E) cu o suprafață utilă totală de 2.660,65 mp, compusă din demisol – 2 camere și dependințe, parter – 18 camere și dependințe, etaj – 23 camere și dependințe
  • clădire C2 – post trafo (cu o suprafață construită de 78 mp)
  • platformă betonată (cu suprafața de 758,91 mp)
  • teren intravilan în suprafață de 4680 mp

În luna aprilie a acestui an, Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”(RA-APPS) a anunțat că a luat decizia de vinde complex Dunărea. Ofertele pentru imobil au fost depuse până în 10 mai 2021. Cei de la RA-APPS cereau inițial suma de 926.800 de euro la care se adaugă TVA. La a treia licitație complexul a fost adjudecat.

UBB are în prezent alte șase stațiuni de cercetare științifică/academice: Stațiunea științifică Arcalia (jud. Bistrița-Năsăud), Stațiunea Științifică Danubius (jud. Caraș-Severin), Centrul de Cercetări Biologice din Jibou (jud. Sălaj), Complexul Beliș (jud. Cluj), Complexul Baru (jud. Hunedoara), respectiv Baza Didactică, Arheologică și de Cercetări Interdisciplinare “Hadrian Daicoviciu” (jud. Hunedoara).

UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România. De cinci ani se află pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. Recent, în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca o universitate ”world-class” (QS*****), iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene “world-class/research-intensive”.