Șapte utilaje de construcții esențiale pe un șantier

Complexitatea unui șantier de construcții este reprezentată și de aparatele, materialele și utilajele prezente în acest spațiu. Atât pentru a face construirea și prelucrarea materialelor posibilă, cât și pentru a asigura confortul și siguranța muncitorilor, utilajele esențiale sunt de nelipsit. Iată care sunt acestea și care este funcția lor principală:

 

1.   Încărcătoare

 

Datorită cantităților mari, dar și a materialelor grele care trebuie transportate pe un șantier, încărcătoarele fac parte din utilajele de bază. Acestea pot fi complexe, pe șenile sau roți și cu motor, sau manuale, potrivite pentru încărcarea materialelor de construcție foarte grele.

 

Un transpalet manual poate ridica până la 2500 de kilograme și are o greutate de aproximativ 65 de kilograme. Astfel de utilaje sunt necesare în flota de utilaje construcții, tocmai pentru a facilita transportul de materiale pe distanțe mai mici sau dinspre zonele de depozitare din apropiere.

 

2.   Buldozere

 

Categoria de utilaje grele este cea mai variată în cadrul unui șantier. În special în cele de dimensiuni mari este nevoie de buldozere care împing material și aplatizează o anumită suprafață. De asemenea, acestea pot fi folosite pentru a ridica obiecte și mașinării foarte grele.

 

3.   Generatoare de curent

 

Șantierele depind de generatoarele de curent, în special dacă sunt amplasate în zone izolate sau departe de cea mai apropiată sursă de energie electrică. Așadar, atât pentru conectarea uneltelor, cât și a aparatelor necesare pentru confortul muncitorilor, generatoarele de curent staționare și portabile sunt recomandate.

 

4.   Excavator

 

Excavatorul este un utilaj greu, folosit pentru a săpa sau distruge construcții din diferite materiale. La excavator se pot atașa foreze sau picoane, pentru a fi folosit într-o varietate de domenii și activități. Datorită dimensiunilor generoase și a puterii, această mașinărie este adesea folosită pentru a demola structuri de beton de dimensiuni mari și de a crea gropi pentru fundație.

 

5.   Betonieră

 

Betoniera este un utilaj adesea întâlnit atât în gospodării, cât și pe marile șantiere. Modelele profesionale dispun de motoare mai puternice și sunt dotate cu tehnologie care rezolvă problemele betonierelor tradiționale. În cazul unei betoniere pentru șantier este nevoie ca aceasta să fie cât mai rezistentă la suprasarcini, deoarece volumul de muncă este exponențial mai mare și mai solicitant.

 

6.   Mașină de tencuit

 

Mașina de tencuit este un utilaj important atât pentru șantierele de construcții de mari dimensiuni, cât și pentru cele rezidențiale. Tencuirea pereților unui imobil este o etapă complexă, lucru care implică nevoia unui utilaj profesional. Mașina de tencuit poate fi folosită pentru turnarea șapei, aplicarea amestecului de clei, vopsea și umplerea golurilor din pereți.

 

7.   Mașini de tăiat materiale

 

Modificările sunt la ordinea zilei în cadrul unui șantier. Mașinile de tăiate materiale de construcție, precum piatra, sunt potrivite și pentru șantierele rezidențiale, în care se instalează pavaje sau borduri. Astfel de utilaje permit tăierea unor materiale foarte groase și grele, chiar fără efort și sunt dotate cu motoare fiabile.

 

Utilajele necesare pe șantier sunt necesare pentru a îndeplini cele mai înalte cerințe și pentru a asigura un stil de muncă eficient. Indiferent de anvergura proiectului, fără elementele esențiale și tehnologia modernă, munca poate fi îngreunată sau executată slab.