Sens giratoriu suspendat de 132 milioane de lei va fi ridicat lângă Predeal

Problema ambuteiajelor din Valea Prahovei va fi parţial rezolvată cu ajutorul unui sens giratoriu în oraşul Predeal. Pentru această investiţie, Comisia Tehnico – Economică a Ministerului Transporturilor a  aprobat indicatorii tehnico-economici, urmând ca documentul să fie supus aprobării şi într-o şedinţă de Guvern, scrie bzb.ro.

Aprobarea indicatorilor tehnico-economici a fost anunţată de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scorişteanu, printr-o postare pe Facebook, acesta precizând că finanţarea ar urma să fie asigurată din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul ministerului.

Conform documentului amintit, valoarea investiţiei este estimată la 132,5 milioane de lei, cu TVA inclus, iar durata de execuţie de 30 de luni.

Pasajul rutier va fi realizat la intersecţia DN1 cu DN73A (aproape de ieşirea spre Azuga). Aici se va construi un sens giratoriu suspendat, cu patru accese, poziţionat deasupra intersecţiei existente. Din sensul giratoriu intra/se desprind 4 rampe care asigură fluidizarea traficului ce vine dinspre Bucureşti/Braşov şi se deplasează spre Braşov/Râşnov, respectiv rampa 1 Bucureşti – Braşov, rampa 2 Braşov – Bucureşti, rampa 3 Bucureşti – Râşnov / Râşnov – Bucureşti şi rampa 4 spre Braşov.

Sensul giratoriu suspendat va avea o structură de rezistenţă de tip circular, continuă pe 6 pile, dispuse radial. Cele 6 deschideri vor avea tabliere cu structură mixtă oţel-beton. În sensul giratoriu circulaţia se va desfăşura pe 2 benzi. Raza externă a sensului giratoriu va fi de 35 m, iar raza internă de 21,8 m. Gabaritul de liberă trecere pe sub sensul giratoriu va fi de 5 m.

Amenajarea acestui sens giratoriul nu este singura investiţie menită să descongestioneze traficul rutier de pe sectorul DN 1 din Predeal. Astfel. în luna decembrie a anului trecut, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a depus cererea de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, pentru proiectul „Măsuri de sporire a capacităţii de circulaţie pe DN 1 – Valea Prahovei – Sectorul de drum Comarnic – Predeal – Pasaje pietonale- Etapa 1”. Proiectul, cu o valoare de 38.744.028,99 lei, prevede realizarea a cinci pasaje pietonale subterane, dintre care două în Comarnic şi câte unul în Poiana Ţapului, Buşteni şi Predeal. În Predeal, acest pasaj se va amenaja la intersecţia DN 1 cu strada Panduri.

Pentru toate cele cinci pasaje, termenul de finalizare a lucrărilor este de 18 luni.