Cea mai mare tranzacție de birouri încheiată vreodată în România: frații Pavăl cumpără spațiile de birouri CA Immo

Proprietarii Dedeman au încheiat o tranzacție-record pentru piața românească. Prin vehiculul de investiție al familiei, Pavăl Holding, au cumpărat birourile CA Immo din România pentru suma de 377 milioane de euro, devenind cel mai mare proprietar de spații de birou din țară. Pavăl Holding deține acum un portofoliu de peste 800 milioane euro, cu spații care pot găzdui 35.000 de oameni în București și Cluj.

Până de curând cel mai mare proprietar de birouri de pe plan local era Liviu Tudor, care deţine West Gate şi Yunity, cu un total de 150.000 mp. După această achiziție, fraţii Pavăl dețin 350.000 mp.

Portofoliul din România al CA Immo, achiziționat de Pavăl Holding, cuprinde o suprafaţă închiriabilă de 164.557 mp, cu un grad de ocupare de 89,9%. Suprafața închiriată generează anual o chirie de 29,4 mil. euro, ceea ce duce randamentul anual la 7,5%. Portofoliul din România reprezenta 8% din cel total al CA Immo, evaluat la 5,1 mld. euro.

Proprietarii Dedeman au fost activi pe piața investițiilor anul acesta. În primăvară, au cumpărat 30% din grupul farmaciilor Tei. Principalul business al familiei, Dedeman, a depășit cifra de afaceri de 10 miliarde de lei în 2021.