România produce peste 3 mil. tone de deșeuri de construcții anual, arată o analiză a Masterbuild

România produce în medie peste 3 milioane de tone de deșeuri de construcții anual, reprezentând aproximativ 40% din totalul deșeurilor generate annual în țara noastră, conform unei analize MASTERBUILD Property Developer & General Contractor.

De aceea, șantierele de construcții bine organizate și eficiente din punct de vedere al implementării standardelor de mediu sunt esențiale pentru actuala etapă de dezvoltare a României, având în vedere iminenta obligativitate de implementare și raportare a standardelor de sustenabilitate.

În plus, potrivit specialiștilor MASTERBUILD, deșeurile din construcții, care ar putea fi valorificate în proiectele de intrastructură prin reutilizarea sau reciclarea acestora, ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi și nu sunt exploatate la capacitatea lor maximă, irosindu-se, astfel, un potențial ridicat de eficientizare a costurilor.

În acest moment, obligaţiile privind gestionarea deşeurilor prevăd atingerea unui procent de minimum 70% de recuperare şi reciclare a deşeurilor din construcţii şi demolări. La nivelul Uniunii Europene, mai mult de o treime (37,5%) din toate deşeurile generate sunt deşeuri din construcţii, demolări şi întreţinerea infrastructurii.

“Modul de funcționare și lipsa procedurilor specifice în industria locală a construcțiilor a determinat o încetinire semnificativă a procesului de maturizare a acestei piețe, generând consecințe de amploare în ceea ce privește impactul construcțiilor asupra mediului. La nivel sistemic, este nevoie de acțiuni de informare pentru ca întreg lanțul furnizorilor și sub-contractorior din construcții să implementeze standarde de responsabilitate socială și de mediu pe șantierele României. Impunerea unor reguli clare în precesele de lucru, integrarea de materiale și tehnologii prietenoase cu mediul, precum și abordarea șantierelor drept comunități vii, în dezvoltare, care nu trebuie să creeze discomfort comunităților – toate acestea sunt elemente obligatorii pentru o țară care vrea să acceseze fonduri PNRR și să intre în următoarea etapă de dezvoltare,” declară Sorin Gheorghe, Project Manager în cadrul MASTERBUILD.