Concernul german Diehl Aviation, unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de produse și servicii pentru industria aeronautică, a anunțat că va construi o fabrică de componente pentru aeronave de pasageri în România. Lucrările vor începe în cursul acestui an.
Compania subliniază că România a fost aleasă pentru această investiție strategică datorită poziției sale geostrategice, forței de muncă bine pregătite și costurilor competitive, precum și datorită unei rețele locale solide de furnizori.
„Noua noastră unitate din România este o investiție strategică în viitorul Diehl Aviation”, a declarat Jörg Schuler, CEO al companiei. „Rezerva puternică de talente, infrastructura modernă și mediul favorabil afacerilor din România fac din aceasta locul perfect pentru extindere”.
Noua fabrică va contribui la extinderea capacității de producție a concernului, dar și la optimizarea structurii de costuri. Diehl Aviation vizează astfel creșterea competitivității pe piața globală și consolidarea rezilienței lanțului său de aprovizionare.
„Stabilirea unei amprente de producție diversificate în România sporește reziliența lanțului de aprovizionare și flexibilitatea operațională, asigurând o creștere susținută pe piața globală a aviației. În timp ce capacitatea de producție va fi extinsă în România, dezvoltarea, industrializarea și maturizarea produselor vor rămâne la fabricile Diehl Aviation din Germania, asigurând în continuare leadership tehnologic și inovație,” a transmis compania într-un comunicat oficial.
Sprijin guvernamental și accent pe infrastructură
Anunțul investiției a fost salutat și de Guvernul României. Premierul Marcel Ciolacu a menționat în cadrul ședinței de guvern de miercuri că România continuă să atragă investitori strategici, în ciuda unui context economic internațional complicat.
„Remarc că, deşi situaţia economică internaţională este complicată, România continuă să atragă investitori importanţi. Astfel, o nouă mare fabrică este anunţată în ţara noastră de un concern german, furnizor pentru giganţii aeronauticii. Vor fabrica la noi componente pentru aeronave de pasageri şi au ales România pentru poziţia strategică între Est şi Vest, plus accesul excelent la furnizori şi talent calificat”, a declarat premierul.
Totodată, acesta a anunțat accelerarea unor proiecte majore de infrastructură, inclusiv începerea forajului pentru tunelul metroului spre Aeroportul Otopeni, precum și aprobarea unor proiecte de centuri ocolitoare la Baia Mare și Cluj.
„La Baia Mare, centura va avea aproape 32 de kilometri, o investiţie de 3,2 miliarde de lei. La Cluj, centura metropolitană are 42 de kilometri, este un proiect extrem de complex, în două etape, estimat la peste 9 miliarde de lei”, a adăugat Marcel Ciolacu.