CEO Lafarge: Loturile de autostrada Lugoj-Deva si Tg Mures – C Turzii ne pot duce la o crestere de 5-8% a rulajului in 2015, de la cca 200 mil. € in 2014

Lafarge Romania a avut o cifra de afaceri consolidata de circa 200 milioane de euro in anul 2014, un an in care grupul a crescut cu doar 2% in Romania ca volum al vanzarilor, pe o piata locala de profil in crestere de 5%, a declarat Costin Borc (foto), CEO al producatorului de materiale de constructii Lafarge Romania.

Activele din mai multe tari ale Lafarge, printre care si cele din Romania, vor fi vandute (destul de probabil in a doua jumatate a anului) irlandezilor de la CRH, ca urmare a fuziunii dintre grupul francez Lafarge si cel elvetian Holcim. Dupa aceasta achizitie, CRH va fi pe locul trei golbal dupa Lafarge-Holcim si Saint Gobain.

De asemenea, dupa aceasta achizitie, CRH va fi cel mai mare producator de pe piata materialelor de constructii din Romania.

“Pentru acest an, piata va creste probabil cu 3-6% iar pentru Lafarge Romania, vad o crestere de 5-8%. Ma bazez si pe ce am vorbit cu anumiti clienti dar si pe faptul ca suntem prezenti (cu ciment, piatra, stabilizari de sol) la loturile 2 si 3 ale autostrazii Lugoj-Deva si vrem sa fim si la loturile Targu Mures – Campia Turzii, unde deja s-au atribuit lucrarile “, a declarat Costin Borc.

CRH va cumpara din Romania toate cele opt firme Lafarge, grup care are doua fabrici de ciment la Medgidia si Hoghiz, statia de macinare de la Targu-Jiu, 16 statii de betoane si 16 cariere si balastiere.

Lafarge are in Romania urmatoarele companii: Lafarge Ciment SA, Lafarge Comnord SA, Lafarge Betoane SRL, Lafarge Agregate Betoane SA, Lafarge RMX & Agregate SRL, Sicim SA, Eco Gest SA, Recy-Eco Combustibil SRL.

Potrivit lui Costin Borc , compania pe care o conduce a produs anul trecut un volum de ciment cu 2% peste nivelul din 2013, in contextul in care piata cimentului a crescut cu 5%, pana la 7,4-7,5 milioane de tone. In aceeasi perioada EBITDA producatorului a crescut cu 14% iar raportul EBITDA/vanzari a urcat cu patru puncte procentuale.