Austriecii de la Immfinanz îşi vând toată logistica din România

Unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa imobiliară din România, compania austriacă Immofinanz, a anunţat oficial vânzarea portofoliului de proprietăţi logistice către Logicor, subsidiară a celui mai mare fond de investiţii din lume, Blackstone. Valoarea tranzacţie pentru cele trei proprietăţi din România se ridică la 24,2 milioane de euro. Această tranzacţie îi readuce pe cei de la Blackstone pe piaţa autohtonă după doar câteva luni, după ce au vândut Valad Europe în primăvara acestui an.

Tranzacția include toate cele 36 de proprietăți logistice finalizate, cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 1 milion mp, localizate cu precădere în Germania (24 proprietăți), dar și în Ungaria (5), România (3), Polonia (2), Slovacia (1) și Rusia (1).

Suprafaţa închiriabilă totală a proprietăţilor din România este de 52.341 de mp, cu un grad de ocupare de 95,3%. Veniturile din chirii ale Immofinanz pentru proprietăţile industriale au fost de aproape 600.000 de euro în primul trimestru al anului fiscal 2015-2016, potrivit datelor din raprotul financiar al companiei.

Totodată, Blackstone va achiziționa trei proiecte de dezvoltare de aproximativ 65.000 mp, aflate în prezent în construcție în Hamburg (Germania), București și Ploiești (România), care vor fi finalizate de către Immofinanz, precum și rezerve de terenuri. Blackstone va integra toate activele în cadrul Logicor, platforma sa logistică europeană. Logicor are un portofoliu de proprietăţi industriale cu o suprafaţă de peste 7,7 milioane de euro. Cu această achiziţie, Logicor ajunge la un portofoliu de aproape nouă milioane de mp.

Finalizarea tranzacţiei este aşteptată pentru primul trimestru din 2016, după acordul autorităţilor concurenţiale.

„După cum am anunțat în urmă cu aproape trei luni, vânzarea portofoliului logistic reprezintă un pas important pentru a continua simplificarea și optimizarea structurii portofoliului nostru și pentru a ne concentra pe capabilitățile noastre principale, din segmentele de retail și birouri”, a explicat Oliver Schumy, CEO al Immofinanz. „Lichiditățile ce vor rezulta din tranzacție vor fi investite în extinderea portofoliului nostru din Germania, care va crește cu aproximativ 200.000 metri pătrați în suprafață închiriabilă și cu până la 40 de milioane de euro venituri anuale din închirieri până la mijlocul lui 2018, cu proiectele de dezvoltare din sectorul de birouri aflate în prezent în construcție.”

Într-un interviu acordat pentru numărul din octombrie al revistei Constructiv, Sorin Vişoianu, Country Manager Office & Logistics pentru România și Bulgaria, a declarat că în sectorul logistic, următoarele perioade de livrare pentru LOG.IQ București sunt ultimul trimestru al acestui an și primul trimestru din 2016 – acestea se referă la prima etapă a proiectului, ce va avea o suprafață închiriabilă de aproximativ 40.000 metri pătrați.

De asemenea, a continuat Vişoianu, lucrările continuă la LOG.IQ Ploiești, un proiect amplu de dezvoltare industrială, de clasă A, localizat în partea de vest a orașului, cu acces direct la ruta DN 72 – Târgoviște. Lotul se întinde pe 38 de hectare, dintre care 15.000 metri pătrați sunt dezvoltați în prima fază a proiectului, inițiată în 2007. Cea de-a doua fază de dezvoltare va fi livrată de IMMOFINANZ Group în februarie 2016 și va crește astfel suprafața totală închiriabilă a portofoliului logistic din România, până la peste 67.000 metri pătrați.