Salariile mici cresc tranzacţiile logistice… de la ţară

Nu e un secret pentru nimeni că în oraşele mai mici şi în zonele din jurul acestora acestora se munceşte, în general, pe bani mai puţini decât în oraşele mai mari. Pe de altă parte, în ultimii doi ani cel puţin, din motive electorale, salariul minim a tot crescut. Mulţi dintre patroni au rămas cu doar două variante viabile economic: să reducă numărul angajaţilor sau să caute colaboratori (eventual zilieri) mai ieftini.

Acestea sunt, fără prea multe nuanţări, argumentele pentru care anumiţi angajatori au ales în ultima perioadă zonele oraşelor mai mici, unde pot să-şi găsească mai uşor lucrători mai slab plătiţi.

Acest lucru s-a reflectat concret şi în tranzacţiile de pe sectorul logistic din primele 9 luni ale anului. Asta indică, cu cifre concrete, şi cel mai recent studiu al JLL, chiar dacă studiul nu s-a lansat în prea multe speculaţii pe această temă, limitându-se în acest sens doar la a spune, pe lângă cifre, că firmele s-au orientat și spre localități mai mici, unde găsesc mai ușor forță de muncă.

În date concrete, folosindu-ne de informaţiile de la JLL, vom spune că, şi dacă se menține același interes crescut pentru București – 65.600 metri pătrați (ca spații industriale și de logistică închiriate) și Timișoara – 41.200 metri pătrați, în acest an se remarcă o creștere a numărului orașelor unde companiile au închiriat spații industriale și de logistică. Astfel, indică JLL, dacă anul trecut chiriaşii s-au îndreptat în ordine spre București, Timișoara, Deva, Arad, în acest an, pe harta companiilor au intrat și Brașov (16.000 metri pătrați), Cluj (26.600 metri pătrați), Pitești (14.000 mp), Ploiești (28.900 mp), Râmnicu Vâlcea ( 12.800 mp), Târgu Mureș (3.500 mp) și Sibiu (11.500 mp).

”Este un lucru îmbucurător că față de destinațiile tradiționale, precum București, Arad, Timișoara sau Ploiești, companiile merg și în orașe din etalonul doi ca mărime – Râmnicu Vâlcea sau Târgu Mureș. De asemenea, este un semnal extrem de bun pentru că firmele care au ales aceste orașe vor face producție în aceste spații, ceea ce înseamnă noi locuri de muncă. Credem că acest trend va continua, iar piața de logistică și industrială nu va mai fi concentrată doar la nivelul câtorva orașe mari unde forța de muncă a devenit limitată, ci se va extinde și în alte zone, unde pot găsi mai ușor angajați ” , a declarat Cristina Pop, șeful departamentului industrial JLL România.

La nivelul întregii țări, suprafața spațiilor industriale și de logistică închiriate în primele nouă luni ale anului a depășit 230.000 de metri pătrați, București și Timișoara fiind destinațiile preferate ale companiilor, cu aproape jumătate din volumul tranzacționat. Cei mai activi chiriași au fost din domeniile retail, componente auto și logistică.

O particularitate a acestui an este reprezentată de creșterea ponderii spațiilor închiriate de companiile de retail & e-commerce – 80.000 de metri pătrați (aproape o treime din totalul suprafeței închiriate în perioada ianuarie-septembrie 2015). Dinamica de pe piața de retail și de comerț electronic se datorează și pregătirilor companiilor pentru Black Friday. Pe poziția a doua în clasamentul celor mai active domenii se află firmele producătoare de componente auto – 63.000 metri pătrați, acestea fiind urmate de cele de logistică – 44.200 metri pătrați.

JLL a fost implicată în peste o treime din tranzacțiile încheiate în acest an, respectiv 72.800 metri pătrați, încheind două dintre cele mai mari contracte semnate în primele trei luni.
Pentru întreg anul, JLL estimează un nivel de circa 300.000 de spații tranzacționate, comparabil cu cel înregistrat anul trecut.