RE/MAX: Piaţa imobiliară din România a crescut cu 10% în 2015

Piaţa imobiliară din România a crescut în 2015 cu 10% faţă de 2014, atât în ceea ce priveşte valoarea, cât şi volumul tranzacţiilor realizate, urmând ca şi în 2016 să continue trendul ascendent, se arată într-un comunicat de presă al companiei RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment.

„Cu siguranţă, 2015 a fost anul revenirii pieţei imobiliare locale. Astfel, anul trecut am asistat nu doar la o majorare a pieţei în principalele oraşe din ţară, ci şi la o creştere a încrederii investitorilor care au relansat proiecte în toţi polii principali precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad sau Braşov. În plus, observăm că piaţa are perspective de dezvoltare pentru următorii ani”, a declarat Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.

În acest moment, preţurile medii din principalele oraşe din ţară sunt stabile, variind de la oraş la oraş, susţine Cuc. Astfel, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, două oraşe asemănătoare ca şi efervescenţă, preţul mediu pe metrul pătrat, pe segmentul rezidenţial, este de cca. 1.000 – 1.100 euro, iar în Braşov ajunge la cca. 850 euro / mp. În acelaşi timp, în Arad costul pe metrul pătrat este, în medie, de 800 de euro, în timp ce în Sibiu se situează la cca. 700 euro / mp.

Cuc estimează pentru 2016 că trendul ascendent va fi continuat, pe toate segmentele, atât în ceea ce priveşte volumul, cât şi valoarea. „În ceea ce priveşte segmentul rezidenţial, suntem de părere că piaţa va reacţiona diferit în funcţie de oraşul la care facem referire, aşa cum s-a întâmplat şi în 2015. Însă, credem că 2016 va aduce creşteri ale preţurilor medii naţionale cu cel puţin 5% – atât la locuinţele vechi, cât şi la cele noi”, a mai afirmat oficialul RE/MAX România.

Conform acestuia, oraşele mari din România, cu peste 300.000 de locuitori şi care sunt poli de dezvoltare ai economiei locale, au şi cele mai active pieţe imobiliare din ţară, cu nuanţe de la un oraş la altul, dictate de specificul economiei locale, de infrastructură şi poziţionare geografică, de componenta universitară a oraşului şi de multe alte criterii. Însă, potrivit datelor RE/MAX, în toate aceste oraşe se află în dezvoltare proiecte rezidenţiale ale unor dezvoltatori privaţi care însumează estimativ peste 10.000 de unităţi locative ce urmează a fi livrate în 2016.

Evoluţia pozitivă a pieţei se va vedea, în acest an şi pe segmentul terenurilor care, încă din 2015, a fost unul efervescent, marcat de tranzacţii importante în oraşele mari ale ţării. „De asemenea, şi pe segmentele comerciale, office şi chiar şi logistice vom asista la o creştere a interesului şi a tranzacţiilor”, a mai spus Răzvan Cuc.