Arctic îşi face fabrică nouă lângă Târgovişte

Producătorul de frigidere Arctic Găeşti intenţionează să ridice la Ulmi, lângă Târgovişte, o fabrică nouă de maşini de spălat iar discuţiile cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi proprietarii turci ai grupului sunt într-un stadiu destul de avansat. Conform Adevărul, conducerea concernului turc a solicitat CJ Dâmboviţa emiterea certificatului de urbanism. Cele 75 de hectare necesare demarării investiţiei au fost cumpărate cu peste 750.000 de lei de la un singur proprietar. Se preconizează că în viitoarea fabrică vor lucra 2.500 de oameni.

Noua unitate va produce maşini de spălat, o premieră în România după dispariţia brandului Albalux. Arctic realizează pe piaţa locală doar frigidere şi congelatoare. Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, a realizat în 2014 în fabrica pe care o deţine pe piaţa locală la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa circa 1,9 milioane de frigidere, din care 1,6 milioane au luat drumul exportului.

Produsele „made in Romania” au ajuns în 60 de ţări de la nivel mondial. Fabrica din Găeşti are însă o capacitate totală de producţie de 2,6 milioane de unităţi. După capacitatea de producţie, fabrica din Găeşti este cea mai mare din Europa continentală şi a doua cea mai mare de pe bătrânul continent, după cea a grupului Arcelik de la Eskisehir.

Arctic este la rândul său deţinut de grupul turc Acelik din 2002. De la preluare până astăzi grupul a investit peste 110 milioane de euro, cea mai recentă investiţie fiind finalizată în 2013. Aceasta a avut o valoare de 21,9 milioane de euro (din care 10 milioane de euro ajutor de stat) şi a presupus creşterea capacităţii de producţie a fabricii din Găeşti cu circa un sfert.