Metroul până la Otopeni va fi gata în 2021

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că termenul final pentru construirea magistralei de metrou care va asigura legătura directă între aeroport și centrul Capitalei este 2021. Din acest an, susţine oficialul Guvernului, vor începe procedurile de expropiere.

„În acest an va începe proiectul de metrou. S-a facut planul pentru metrou. Urmează să fie, după obținerea avizelor de la Primăria Capitalei și Consiliul Județean Ilfov, aprobat planul de mobilitate urbană, după care metroul își va publica, prin hotărâre de Guvern, strategia cu privire la dezvoltarea rețelei de metrou, undeva la mijlocul anului. În acest an încep exproprierile, primul pas înainte de a construi după care se intră în pașii următori: proiectare și contractare. Nu este important cât durează exproprierile. Așa cum stau lucrurile, termenul final este 2021”, a declarat Dan Costescu.

Conform ministrului, proiectul metroului „a început de prea mult timp”, în contextul în care România are de aproximativ doi ani finanțare de la Banca japoneză și în această perioadă statul român a plătit penalizări de neutilizare.

„Când am venit în acest Guvern, magistrala 6 a fost pusă pe priorități pentru că, deblocând acest proiect, oprim un șir lung de penalități pe care statul român le-a plătit, până acum. Banii de la Banca japoneză sunt doar o parte din proiect: 320 de milioane de euro, proiectul cu toate cele 12 stații se ridică la un miliard 300. Pentru exproprieri vom asigura bani de la buget în valoare de 124 de milioane, prevăzuți în acest an”, a adăugat ministrul Transporturilor.

Întrebat când va obține avizele, pentru proiectul magistralei de metrou 6, Costescu a răspuns că „nu suntem în faza de obținere a avizelor”. „Avem de obținut, întâi, planul de mobilitate urbană durabilă (…) va fi gata undeva la mijlocul anului, când noi vom fi în situația de a putea aproba planul de dezvoltare a metroului, ca urmare a acestui plan”, a explicat Costescu, potrivit realitatea.net.