Radim Passer, CEO şi președinte al Boardului Passerinvest Group, Cehia despre piața de real estate din CEE și SEE.

Radim Passer

Radim Passer participă la conferința CEE GRI 2016 și co-prezidează sesiunea dedicată spațiilor de birouri. 

Este Europa Centrală și de Est o regiune din ce în ce mai atrăgătoare pentru investitorii instituţionali din real estate? Dacă da, de ce?

Radim Passer:  Marjele de profit mai mari comparativ cu piețele cele mai importante ale Europei Occidentale vor atrage în continuare atenția și resursele investitorilor instituţionali. De exemplu, investitorii asiatici caută acum oportunităţi pe aceste pieţe central şi est-europene.

 

Care sunt ferestrele de oportunitate pentru aşa-numitul ‘capital oportunist ‘?

R.P: În Europa Centrală și de Est, astfel de oportunități ar putea apărea în proiecte pozionate în zone bune, dar care necesită reconstrucție și dezvoltare, precum și repoziționare pe piață printr-un asset management active. Oportunități pot apărea și în sectoare de nișă.

 

Pe ce tip de active vă concentrați în momentul de față și de ce?

R.P: Ne concentrăm pe spațiile de birouri pentru că avem o experiență solidă în acest domeniu.

Spuneţi-ne mai multe despre unul din proiectele dumneavoastră.

R.P: PASSERINVEST GROUP este dezvoltatorul BB Centrum, un business park care oferă mai bine de 200,000 de metri pătraţi de spaţii de birouri şi care este situate în Praga 4, zona de birouri a oraşului. Investiţiile în BB Centrum au depăşit déjà 500 de milioane de euro. BB Centrum nu este doar un business park: proiectul adăposteşte apartamente, spaţii comerciale, restaurant şi parcuri, dar şi un centru comunitar, grădiniţă şi o şcoală primară.

 

Aţi participat şi la alte ediţii ale CEE GRI. Ce anume vă face să reveniţi?

R.P: E o ocazie excelentă pentru a discuta despre piaţa de real estate cu actori importanţi ai acesteia din ţări şi domenii diferite. Este în egală măsură o oportunitate de a primi informaţii noi şi de a câştiga o perspectivă inedită asupra pieţelor din alte ţări.

P