Construcția Pavilionului Muzeal Multicultural de la Sibiu este gata

Investiția de 3 milioane de euro în construcția Pavilionului Muzeal Multicultural (PaMM), situat la intrarea principală în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), este gata iar vineri 27 mai, are loc inaugurarea clădirii.

Pavilionul, care va deveni de acum înainte sediul ASTRA, va facilita accesul publicului larg în Dumbrava Sibiului. Vizitatorii vor avea parte de un Centru de informare turistică, de galerii de artă populară, spații multimedia, parcare și de acces pentru persoanele cu dizabilități.

La fiecare nivel al construcţiei, la toate interioarele, dar şi la exterioare, sunt respectate toate normele PSI conform legislaţiei în vigoare. În normele amintite includem şi căile de acces. Aceste spaţii au fost concepute şi pentru a gestiona perioadele de flux mare / aglomeraţii. Ca atare uşile din sălile de conferinţă sunt dotate cu sisteme bară /mânere antipanică pentru situaţii de urgenţă, cu sisteme antifraudă, cu iluminat anti­panică, dar şi cu camere de luat vederi. La nivelul parterului clădirea a fost dotată cu şapte uşi de circulaţie, dar şi de evacuare, toate dimensionate astfel încât să asigure eva­cuarea în siguranţă a vizitatorilor şi a personalului instituţional. Pentru persoanele cu handicap au fost prevăzute rampe de acces în paralel cu scări care sunt puncte de legătură între etaje şi subsoluri. La capitolul dotări includem şi un ascensor (multifuncţional) de persoane care să faciliteze circulaţia pe verticală a persoanelor.

Proiectul a beneficiat de o finanţare 100% nerambursabilă, din care 85% prin granturile SEE 2009-2014 şi 15% contribuţia naţională.

Construcţia a fost proiectată după noile norme europene privind siguranţa în exploatare. Soluţiile de finisare au fost propuse de către beneficiar şi agreate de Ministerul Culturii ţinând cont de destinaţia fiecărei încăperi în parte. Dotările construcţiei sunt şi ele speciale. Aceasta a fost prevăzută cu mai multe sisteme de încălzire (centrale clasice pe gaz, pompe de căldură, centrale de climă-ventilare, perdea de aer) astfel încât consumul energetic să fie unul scăzut şi preponderent bazat pe surse ecologice (pompe de căldură sol-apă); sistem automat de eliberare bilete (n.n. tichetare pe categorii de vizitatori) cu posibilităţi de plată cash sau cu cardul, sistem de iluminat orientat pe obiecte în expoziţii şi galerii de artă populară (este vorba de spaţii expoziţionale, depozite de obiecte muzeale, galerii de artă populară, birouri etc.). Accesul în spaţiul expoziţional al muzeului în aer liber se va face prin două grupuri de turnicheţi (n.n. este vorba de bare în cruce instalate la intrarea în parcuri, stadioane etc., care se rotesc, permiţând trecerea câte unei singure persoane) şi două bariere automate pentru circulaţia autospecialelor şi transportul obiectelor muzeale în şi din spaţiile de depozitare. Clădirea respectă şi ultimele norme legate de gradul de siguranţă pe care trebuie să le întrunească clădirile în caz de seism.