Compania unui conte austriac a renovat o clădire istorică din Timișoara

Compania Grimming Holding, deținută de contele Andreas Bardeau, descendent al familiei de Habsburg, a renovat o clădire istorică din Timișoara, construită în 1904, a fost transformată într-o clădire de birouri, scrie Adevărul.

S-a păstrat doar faţada vechii clădiri, tot restul corpului fiind reconstruit de la zero, astfel încât să nu fie adusă vreo atingere elementelor care defineau clădirea. “Pentru noi a contat foarte mult colaborarea cu cei de la Monumente Istorice pentru a avea o soluţie, un concept pentru renovarea acestei clădiri. Am vrut să semnalăm că se poate combina vechiul cu noul, ca în Austria, fără să se strice arhitectura originală. De aceea a fost lăsată faţada aşa cum era şi s-a modernizat doar interiorul. Cred că oricine trece acum prin faţa clădirii va putea admira imobilul şi poate fi mulţumit de modul în care s-a lucrat. Execuţia a fost făcută de o firmă italiană”, a declarat Andreas Bardeau.

Proiectul de amenajare a centrului de afaceri a beneficiat şi de finanţare de la Uniunea Europeană. “Proiectul a fost conceput în Austria, de către un arhitect cu care colaborează familia Bardeau. A ajuns la noi pentru a-l adapta la normele şi regulamentele locale. Eu am luat proiectul în momentul în care a fost acceptat pentru finanţare la fondurile europene. Prin avizul de la monumente a trebuit să păstrăm şi faţada şi prima boltă din demisol. A trebuit să folosim cromatica iniţială, am păstrat tâmplăriile din lemn. Am recondiţionat ce am putut. În interior, este acum o clădire modernă. Am făcut injecţii hidrofobe peste tot pentru a nu mai avea probleme cu umiditatea. Am ridicat clădirea nouă, modernă, din beton, cu închideri din zidărie, şi faţadă cortină în zona de curte”, a declarat Oana Josan, arhitecta care s-a ocupat de proiect.

Clădirea are 103 încăperi: birouri, săli de şedinţe, grupuri sanitare, chicinete etc. Noul centru bussines are demisol, etaj I şi etaj II, care este practic mansarda. „S-a folosit multă tehnică modernă. Zona de hol este protejată contra fumului şi focului, nu le permite să intre în altă încăpere. Uşile sunt rezistente la foc. Toate tâmplăria interioară este din alumininiu, cu sticlă securizată. Finisajele sunt cu covor PVC şi plinte de lemn. Încălzirea se face din pardoseală, fiecare cameră îşi poate regla temperatura, fiecare are instalaţie pentru răcire. Pentru sursa de energie, parţial se vor folosi panourile solare, parţial sistemul central. Avem şi terasă unde există zonă tehnică, plus o zonă verde, unde se poate lua prânzul, e un loc unde te poţi relaxa”, a mai spus Oana Josan.

A fost restaurată şi statuia de pe faţadă, la fel şi figurile de pe frontispiciu.