Magistrala 5 de metrou va fi gata la mijlocul anului viitor

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a anunțat că metroul din Drumul Taberei ar putea fi funcțional pe Magistrala 5 peste un an, la mijlocul anului 2017. Conform acestuia, scuturile Varvara și Filofteia vor relua pe 15 iulie, săpăturile în zona Eroilor, unde s-a petrecut anul trecut celebra prăbușire a carosabilului

Ministrul a inspectat șantierul magistralei 5 de metrou, Eroilor-Valea Ialomiței, pentru a vedea ce s-a schimbat față de precedenta vizită din urmă cu o lună. „Atunci nu am fost absolut deloc mulțumit de ceea ce am văzut la nivel de mobilizare. Acum este cu totul altceva. Schimbări au fost și sunt în bine. Sunt stații care sunt foarte avansate pe partea de finisare care se observă, și pe partea de structură este clar, tunelele sunt racordate. Eu consider că termenul pe care l-am fixat împreună cu constructorii, mijlocul anului 2017 pentru a circula cu metroul, este realist”, a precizat ministrul pentru Agerpres. Acesta a respins termenul oferit de constructor, sfârșitul lui 2017.

Oficialul Executivului a promis eliberarea zonei Drumul Taberei de șantiere cât mai devreme și a spus că primii care vor scăpa de lucrări vor fi locuitorii din zona Orizont. „De 4 ani, Drumul Taberei este sufocat de șantiere și pentru acele stații unde avem posibilitatea trebuie să le eliberăm cât mai devreme. Primul exemplu, Orizont. Acum două săptămâni mi s-a promis că până pe 15 iulie va fi redat circulației, este aproape gata, mai au până atunci, și dacă merg în ritmul ăsta o să ne putem ține de termene. Urmează celelalte stații unde avem termen până la sfârșitul anului să redăm circulația la suprafață, este vorba de Favorit, Brâncuși, Romancierilor. Și ele pot fi eliberate”, a spus ministrul Transporturilor.

În ceea ce privește zona Eroilor, șeful de la Transporturi a afirmat că încă nu s-a găsit o soluție pentru deblocarea circulației rutiere în zonă.

„La Eroilor este o speță mai complicată. Acolo este vorba de blocarea unui nod important de circulație în București și acolo se caută soluții. Vom veni măcar cu o soluție parțială de deblocare a stației Eroilor și a zonei”, a explicat Costescu.

Directorul general al Metrorex, Marin Aldea, a subliniat că în zona Eroilor se lucrează în prezent la străpungerea peretelui spre firul 1 al Magistralei 1 de metrou, iar până pe 15 iulie se va muta scutul Varvara pe firul 2.

„La Eroilor se lucrează acum la străpungerea peretelui spre firul 1 al Magistralei 1 de metrou. Până pe 15 iulie se va muta scutul Varvara pe firul 2, acolo unde au fost probleme, unde a existat incidentul acela tehnic. Acesta se va muta până pe 15 iulie pe postamentul care deja este pregătit, se va cămășui cu beton și va începe excavarea așa încât până la 15 august va străpunge firul de pe Magistrala 1 și va fi mutat din nou pentru a continua excavarea spre puțul de scoatere scut spre Operă. Totodată, celălalt scut va străpunge peretele și va ieși fiind mutat ulterior pe firul 2 pentru a excava pe sub Dâmbovița. Ele merg în paralel. Noi am luat în calcul ca excavarea să se realizeze până spre finele anului”, a subliniat șeful Metrorex.

Până în prezent, valoarea totală a contractelor atribuite pentru construcţia magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Eroilor se ridică la circa 2,6 miliarde de lei cu TVA inclus, echivalentul a circa 585 milioane euro. Detalii despre scumpirile efectuate la magistrala 5 găsiţi aici.

Magistrala 5 de metrou, secțiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiței este compusă din 10 stații de metrou și un depou. Noua linie de metrou va dezvolta pe traseul proiectat o viteză maximă de 80km/h și o viteză comercială de 36km/h prin intermediul materialului rulant de tipul trenuri de metrou greu pentru exploatare urbană subterană (compatibile cu trenurile aflate în circulație pe rețeaua existentă de metrou) – 1250 călători/tren pentru o circulație la o capacitate de transport de 50.000 călători/h/sens și o frecvență de 90 sec.