Se caută bani pentru construcția parcului industrial Lețcani Iași

Proiectul parcului industrial Lețcani al Consiliului Județean Iași a primit primele avize favorabile pentru funcționare iar directorul societății care administrează parcul, Laurențiu Rădulescu, susține că în decurs de o lună va fi emis și ultimul aviz. Proiectul a stat ani de zile „pe tuşă“ din cauza tot mai fantomaticei autostrăzi Iaşi – Târgu Mureş, scrie ziaruldeiasi.ro. În total, pentru funcţionarea parcului sunt necesare aproape 20 de avize de la diverse instituţii.

„Ne-au venit avizele pe energie, de la E.ON. Zilele astea le aşteptăm pe cele de la ApaVital şi Romtelecom. Ne mai trebuie avizul de la Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare, pentru că avem acolo nişte canale de desecare ce trebuie mutate. Mai trebuie să iasă avizele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Protecţia Civilă, Drumurile Naţionale, Direcţia de Sănătate Publică, certificatul de urbanism, dovada titlului de imobil, extrasul de plan cadastral actualizat, extrasul de carte funciară, ridicarea topografică, studiul geotehnic, dovada de la Ordinul Arhitecţilor, avizul de oportunitate de la Primăria Leţcani, avizul de la Informarea Populaţiei, avizul de mediu de principiu. Când le avem pe toate, depunem dosarul pentru avizul unic de la Consiliul Judeţean. Suntem pe drumul cel bun“, a declarat Laurenţiu Rădulescu, directorul societăţii de administrare a parcului.

După primirea ultimei ştampile favorabile, urmează realizarea studiului de fezabilitate, care ar putea dura aproximativ o lună şi jumătate. Conform aprecierii lui Rădulescu, în cursul lunii octombrie ar putea fi obţinut titlul de parc industrial şi s-ar putea demara primele lucrări de împrejmuire, de extindere a reţelelor de utilităţi şi de infrastructură rutieră în interiorul parcului. Mai sunt necesare lucrări de ridicare la cotă a terenului, întrucât acesta este amplasat într-o zonă mlăştinoasă a luncii Bahluiului. Pentru lucrările de amenajare propriu-zise nu există încă sume disponibile, în afara capitalului social de 2 milioane lei.

Proiectul parcului industrial a fost demarat la sfârşitul anului 2013, el urmând să fie amenajat pe o suprafaţă de 30 ha de teren pus la dispoziţie de comuna Leţcani. La momentul respectiv, terenul a fost prezentat ca liber de sarcini. Pentru 10 ha însă, fusese eliberat un certificat de urbanism pentru amenajarea unui centru de întreţinere şi a unei bretele de legătură între drumul european şi viitoarea autostradă. Situaţia a blocat proiectul, discuţiile dintre CJ şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale prelungindu-se. În cele din urmă, terenul afectat de proiectul autostrăzii a fost scos din planul viitorului parc. Acesta va funcţiona pe cele aproximativ 19 ha rămase libere.