Metroul din Drumul Taberei va primi o primă tranșă de 170 de milioane de euro de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat modificarea proiectului magistralei 5 de metrou, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei, în sensul eşalonării în două faze, cu o valoare totală de 480 milioane euro, scrie Gandul.info. Conform deciziei, prima fază, care va avea o valoare eligibilă de aproape 200 milioane de euro, este inclusă în perioada de programare 2007-2013, iar cea de-a doua va fi finanţată în perioada de programare 2014-2020. Prima tranșă din faza întâia va fi de 170 milioane de euro.

„Construcţia Liniei 5 de metrou este un proiect de mare importanţă pentru locuitorii Bucureştiului deoarece va reduce timpul de călătorie între cartierul Drumul Taberei şi zona Eroilor cu aproape 20 de minute. Se estimează că mai mult de jumătate dintre cei 335 de mii de locuitori din Drumul Taberei şi zonele adiacente vor folosi viitoarea linie de metrou. Totodată, se aşteaptă ca această linie să ducă la descongestionarea traficului rutier în zona de vest a capitalei”, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Creţu.

Linia 5 de metrou va avea o lungime totală de 6,7 km, 10 staţii şi un depou situat la staţia Valea Ialomiţei. Comunicatul Comisiei Europene menţionează că data estimată pentru finalizarea proiectului este 31 decembrie 2017, deşi fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, a afirmat la bilanţul făcut la plecarea din funcţie, săptămâna trecută, că magistrala 5 va fi finalizată la jumătatea anului viitor. Termenul inițial era al doilea semestru al acestui an.

Potrivit Ministerului Transporturilor, stadiul fizic actual al lucrărilor de pe magistrala 5 de metrou este de 85% în ceea ce priveşte structura şi de 10% în cazul finisajelor şi instalaţiilor.