În Centrul Vechi din București sunt 38 de clădiri care stau să cadă

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că în Centrul Istoric al Capitalei sunt înregistrate 38 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, în care sunt 87 de apartamente ocupate de 200 de locatari, în timp ce pe Calea Victoriei sunt 12 astfel de clădiri.

„În zona Centrului Istoric, structura imobilelor încadrate în diferite clase de risc seismic – proprietate privată a statului sau proprietate mixtă – se prezintă astfel: risc seismic gradul I pericol public – 38 de imobile, în care sunt 87 de apartamente ocupate în prezent de 200 de cetăţeni; risc seismic gradul I – 11 imobile; risc seismic gradul II – 6 imobile. În ceea ce priveşte clădirile cu bulină de pe Calea Victoriei: imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public – 12 clădiri; clasa I risc seismic – o clădire; clasa a doua – trei clădiri; clasa a treia – două clădiri”, a precizat Firea, într-o conferinţă de presă.

Conform edilului șef, sunt demarate în regim de urgenţă procedurile pentru consolidarea clădirilor din zonele menţionate, dar este nevoie de expertizarea lor.

„În funcţie de concluziile raportului de expertiză se poate trece la serviciul de proiectare şi demararea execuţiei lucrărilor. Pentru fiecare fază este necesară solicitarea din partea proprietarilor şi depunerea documentelor. Beneficiază de finanţare de la bugetul de stat imobilele încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public. Restituirea sumelor aferente consolidării se face de către proprietari în rate lunare egale în lei, fără dobândă, cu o durată de rambursare de 25 de ani de la data recepţiei”, a spus Gabriela Firea.