Producătorii de polistiren expandat contestă legea care dă puteri nejustificate Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului

Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) s-a alăturat demersului Asociației Industriei Vopselelor din România (AIVR) și a înaintat Senatului un document prin care solicită respingerea propunerii legislative L468/2016 Pl-x 176/2016 privind Statutul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Proiectul de lege, în forma actuală, presupune trecerea ANPC din subordinea Guvernului în control parlamentar, precum și schimbarea regimului sancțiunilor și a statutului funcționarilor.

„ROMEPS înțelege și susține sancționarea operatorilor economici care nu se supun legislației în vigoare. Cu toate acestea, rațiunea care stă la baza demersului asociației de a solicita respingerea propunerii legislative este legată, în primul rând, de faptul că regimul de contravenții, prin care se trece de la modelul actual ce presupune o limită valorică la amendarea cu procente din cifra de afaceri, este disproporționat și va conduce companiile spre faliment, fără posibilitatea reabilitării“, după cum explică Delia Filip, director executiv ROMEPS.

În solicitarea făcută către Senat, Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România
menționează că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului nu dispune la acest moment de suficiente resurse materiale și umane care pot să asigure luarea unor decizii nediscreționare, într-un timp optim.

„Totodată, mutarea ANPC de sub conducerea Guvernului în subordinea Parlamentului reprezintă împuternicirea acestei instituții cu o conducere politică, lucru care va duce la vulnerabilizarea companiilor”, a adăugat Delia Filip.

ROMEPS a oferit Senatului sprijinul asociației în demersurile de armonizare a legislației și încurajează consultarea societății civile, precum și a asociațiilor profesionale pentru proiectele de lege care afectează companiile aflate în piața românească.

Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a fost înființată în anul 2004, din 2011 activând sub această denumire. Asociația își propune să promoveze pe piața din România un standard de calitate pentru producătorii de polistiren și să vegheze la respectarea reglementărilor. ROMEPS are, în prezent, 14 membri – Arcon, Austrotherm, Congips, EPS Thermopor, Euroconf Impex, Firos, Hirsh Porozell, Isopor, Masterplast, Mecatronics, Mindo, Onebrand, Plastics Europe și Swisspor.