Consultantul BuidGreen și-a dublat portofoliul în 2016

BuildGreen, companie care activează pe piața de consultanță în domeniul proiectării, dezvoltării şi certificării clădirilor sustenabile din România, a încheiat anul 2016 cu o dublare a portofoliului, acesta depăşind în prezent 2,7 milioane metri pătraţi asistaţi pentru certificare, peste estimările iniţiale ale companiei, se arată într-un comunicat de presă. Totodată, anul 2016 marchează extinderea activităţii BuildGreen la nivelul Europei Centrale şi de Est, prin intrarea pe trei noi pieţe – Cehia, Slovacia şi Croaţia. Pentru 2017, compania intenţionează să îşi consolideze activitatea la nivel internaţional şi să obţină o creştere de 30% a portofoliului de proiecte.

“Printre cele mai notabile proiecte demarate de BuildGreen în 2016 se numără certificarea portofoliului de clădiri al fondului de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) în Europa Centrală şi de Est. Faptul că cea mai mare companie imobiliară din Europa Centrală şi de Est alege să implementeze principiile de dezvoltare sustenabilă la nivelul tuturor clădirilor din portofoliu reprezintă un semnal pozitiv pentru întreagă piaţă imobiliară şi o recunoaştere fără precedent a sustenabilităţii că instrument strategic în dezvoltarea şi administrarea cu succes a proprietăţilor comerciale. Cel de-al doilea semnal pozitiv din piaţă constă în creşterea cererii din partea utilizatorilor finali, considerat un punct de turnură major, acel care anunţă adoptarea practicilor de dezvoltare sustenabilă la nivel larg. Anul trecut am primit tot mai multe solicitări pentru certificarea clădirilor deţinute şi ocupate de companii al căror obiect principal de activitate diferă de dezvoltarea imobiliară – şi avem deja în derulare 3 astfel de proiecte”, a declarat Răzvan Nica, managing director BuildGreen.

Cererea pentru soluţii de dezvoltare şi certificare sustenabilă a clădirilor a cunoscut, de asemenea, o evoluţie majoră în 2016, susțin reprezentanții BuildGreen. Principalele tendinţe identificate la nivelul pieţei sunt: o creştere spectaculoasă a interesului din partea dezvoltatorilor de retail şi semnale pozitive din partea segmentelor industrial şi rezidenţial,
extinderea practicilor “verzi” în afară Capitalei, apariţia unui nou tip de client: utilizatorul final.

Printre noii clienţi contractaţi de BuildGreen în 2016 se numără mari investitori imobiliari din România şi din străinătate, dar şi dezvoltatori mai mici sau chiar utilizatori finali, o noutate pentru România anului 2016. Noile contracte includ proiecte de referinţă pentru piaţă locală, cum ar fi ansamblul de birouri The Bridge dezvoltat de Forţe Partners, turnul de birouri Unirii View construit de investitorul belgian Yves Weerts în centrul capitalei sau clădirea Globalworth Tower deţinută de fondul de investiţii Globalworth, dar şi o serie de proiecte logistice sau industriale deţinute de ocupaţii finali. Tot în 2016, NEPI a mandatat BuildGreen să gestioneze un amplu proces de certificare care vizează portofoliul deţinut de fondul de investiţii, atât în România, cât şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est.