La Cluj-Napoca se va ridica un parc științific și tehnologic de 50 milioane de euro

Consiliul Județean Cluj a primit din partea Ministerului Transporturilor protocolul de predare-primire, încheiat în vederea punerii în aplicare a prevederilor Legii nr. 227 din 17 noiembrie 2016. Prin intermediul acestui act normativ a fost aprobată transmiterea unui teren în suprafaţă de 86.333 de metri pătraţi din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, cu drept de concesiune în favoarea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A., în domeniul public al judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, teren ce urmează a fi folosit la extinderea Parcului Industrial Tetarom I în vederea realizării Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Tetapolis.

Astfel, Clujul a avea un parc științific și tehnologic, care va completa cele patru parcuri industriale Tetarom. Acest complex economic va fi situat între pădurea Hoia și calea ferată, lângă Tetarom I.

Parcul va fi destinat companiilor high-tech, în special celor care fac Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI), fiind menit să crească nivelul de performanță a industriei și serviciilor clujene, astfel ca firmele locale să se ocupe mai mult cu dezvoltarea de produse proprii și mai puțin cu outsourcing-ul pentru companiile din străinătate.

Zona aleasă este ideală pentru acest proiect, Clujul fiind deja un hub tehnologic cu o forță de muncă callificată și multe universități de prestigiu, iar tinerii absolvenți ar fi probabil mult mai motivați de acest gen de joburi. În plus, apropierea de TETAROM și calea ferată, accesul relativ facil la aeroport, autostradă și centrul orașului, precum și infrastructura asigurată de stat, creează toate condițiile ca multe companii locale, românești să aleagă acest loc pentru dezvoltare.

Tetapolis va fi dezvoltat în parteneriat cu IASP (International Association of Science Parks), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj şi American Councils. Proiectul a primit titlul de parc ştiinţific în 27 august 2013, potrivit informaţiilor de pe site-ul Tetarom, companie care administrează parcurile industriale aflate în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj. Investiția va fi de 50 de milioane de euro.