Goţa, Elis Pavaje: Vindeam tot ce produceam. De aceea am construit a treia fabrică

Liderul pieței de pavaje* din România începe din iulie – august să producă şi în noua fabrică din judeţul Neamţ după ce săptămânile trecute a inaugurat, lângă unitatea de producţie din Prahova, cel mai mare showroom de pavele din România.

Familia Goţa este prima care a produs pavele în România. Compania a fost înfiinţată încă din anul 1991, în Petresti, judetul Alba, fiind acum liderul pieţei de pavele pe plan local. „E o piaţă cu destulă concurenţă. De ce sunteţi consideraţi lideri, după ce criterii”, l-am întrebat pe Emil Goţa, directorul general Elis Pavaje. “Suntem liderii pieţei atât după cifra de afaceri cât şi după cantitatea de ciment consumată”, a răspuns acesta revistei Constructiv.

Întâmplător sau nu, în curtea fabricii de la Stoeneşti (unitate de producţie care a sărbătorit luna aceasta zece ani) am văzut un tir cu număr de înmatriculare de Iaşi. “Vor mai fi astfel de tiruri pe aici, din Moldova?”, l-am întrebat. “Din vară nu vor mai veni aici. Vor lua pavele de la noua fabrică din judeţul Neamţ”, ne-a răspuns amuzat directorul.

Cel mai mare showroom

Vechiul showroom din Stoeneşti avea circa 1.300 mp. “Aproape că am reconstruit totul de la zero. Noul showroom are circa 3.000 mp şi am investit cam 200.000 de euro în reamenajare”, a declarat Emil Goţa. Modalitatea de realizare a fost gândită prin intermediul unui concurs de idei, realizat în colaborare cu studenţii şi absolvenţii Universităţii de arhitectură “Ion Mincu” din Bucureşti. “În cei 3.000 de mp de showroom de la fabrica Elis Pavaje, Stoeneşti puteţi găsi toate produsele din gama Premium Elis Pavaje, unele dintre ele, regândite într-o nouă soluţie de amenajare, precum: jardiniere, focare, bănci” a menţionat Bianka Dobre, director marketing Elis Pavaje. De asemenea, în spaţiul de prezentare nou deschis se pot vedea şi cele mai noi produse, lansate în mai 2017.

Noua fabrică din Neamţ

“Am angajat deja 10 persoane şi mai căutăm încă 30 pentru fabrica de la Secuienii Noi din judeţul Neamţ”, a declarat directorul general pentru Constructiv. Aşa se face că din vară, Elis Pavaje îşi va creşte şi numărul de angajaţi de la 380 câţi sunt în prezent la 420.

Scopul investiției este de a răspunde solicitărilor în creștere de prefabricate din beton (pavele, borduri, rigole, bolțari) și de a optimiza costurile logistice pe zona Moldovei. Noua unitate va asigura prioritar livrările către clienții din zona de est a țării. Investiția totală se ridică la 10 milioane de euro și urmează a fi amortizată în termen de 10 ani. Prin această investiție, capacitatea totală de producție a companiei ajunge la 15.000 mp de pavele / zi .

Având o capacitate totală de 5.000 mp/ zi, fabrica va produce produce pavele premium și standard, borduri, bolțari și rigole. Utilajul de producție reprezintă o linie integral automatizată, de ultimă generație, achiziționată din Germania. Hala de producție și spațiile de depozitare marfă se vor extinde pe o suprafață totală de 50.000 mp.

Clienţi noi

Întrebat de revista Constructiv către ce clienţi importanţi au ajuns în ultima perioadă produsele companiei, directorul general a amintit doar câteva proiecte mai sonore precum mall-ul Park Lake, Stadionul nou din Craiova (în curs de finalizare) şi piaţa Dobrun din Sibiu (în lucru).

Afaceri

Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 161 milioane de lei (circa 36 milioane de euro), în creştere cu 12% faţă de anul 2015. După construcţia noii fabrici dar şi ca urmare a dezvoltărilor imobiliare din ultima perioadă, pentru 2017 reprezentanţii companiei se aşteaptă la o creştere cu 14% a rulajului.

În prezent, compania deține două unități de producție, una în Petreşti (județul Alba) și alta la Stoenești (în Prahova). Pe lângă acestea, la Alba mai au o staţie de agregate (mortare), folosită însă doar pentru fabrica de acolo.

Materia primă pentru pavele este cimentul, la care se adaugă aditivi, coloranţi, care apoi se amestecă şi se introduc în camera de uscare cu temperatură controlată timp de circa 24 de ore. Apoi sunt scoase pe platformă, în aer liber. Urmează şapte zile de uscare naturală. Cimentul pentru produsele Elis Pavaje este adus în cea mai mare măsură de la Carpatcement.

*(Articol apărut în ediţia print a revistei Constructiv din luna iunie)