Construcțiile, în declin. Scădere masivă în prima parte a anului

Lucrările de construcţii au raportat în primul semestru al acestui an o scădere cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, afectate de declinul lucrărilor de infrastructură şi de construcţii nerezidenţiale, în timp ce construcţia de locuinţe a avansat semnificativ, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În primele şase luni, lucrările de infrastructură au înregistrat cel mai pronunţat declin, dar construcţia de locuinţe a crescut substanţial. ”Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu 26,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,6%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 72,4%”, se arată în comunicatul INS.

Pe elemente de structură, în primele şase luni s-au înregistrat scăderi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut la două categorii: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-au diminuat cu 24,6%, iar lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 21,9%. În schimb, lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,2%.

În iunie, lucrările de construcţii au scăzut cu 7,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Iunie este a şasea lună de scădere din 2017, după un declin de 1,1% în ianuarie, 3,4% în februarie, 1% în martie, 19,6% în aprilie şi 16,7% în mai.

Faţă de mai, lucrările de construcţii au crescut în luna iunie cu 18,8%, pe serie brută, şi cu 0,5% pe seria ajustată în funcţie de variaţiile sezoniere.

În 2016, lucrările de construcţii au scăzut cu 4,8% faţă de anul precedent, după un avans de 10,4% în 2015.