Piața construcțiilor duce lipsă de 200.000 de muncitori

Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii este estimat de patronatele de profil la circa 200.000 de angajaţi. Din această cauză, pe piață se constată o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani, iar situaţia se agravează. Dezvoltatorii imobiliari încep să îşi pună problema de scădere a calităţii.

„Deja simţim că preţurile de construcţii cresc. Există o lipsă de forţă de muncă calificată. Vedem constructori care aduc muncitori din Vietnam şi China. Situaţia este similară în toată regiunea. În Polonia se aduc muncitori din Ucraina“, a declarat David Hay, CEO-ul AFI Europe Romania, proprietarul mallului AFI Palace Cotroceni.

La rândul său, Geo Mărgescu, directorul general al dezvoltatorului Forte Partners, spune că firma sa a experimentat o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani.

„În acest moment calitatea construcţiilor este o preocupare pentru noi şi mai puţin întârzierea proiectelor cauzate de lipsa muncitorilor calificaţi. E mult mai greu să lucrezi acum decât era în urmă cu 3-4 ani“, spune Mărgescu.