Cluj-Napoca, primul oraș din provincie care atinge pragul de 300.000 m2 de spații moderne de birouri

Cluj-Napoca devine primul oraș din provincie care atinge pragul de 300.000 m2 de spații moderne de birouri (stoc speculativ) după inaugurarea mai multor clădiri noi în prima parte a acestui an.

Construcția de birouri a accelerat în Cluj-Napoca și are potențial să atingă un maxim istoric de livrări în 2019, clădirile noi anunțate însumând 80.000 m2. Jumătate din această suprafață (40.000 m2) a fost deja livrată, alte 6 clădiri fiind așteptate a fi inaugurate până la sfârșitul anului.

Mainstream Office este una dintre principalele clădiri deja inaugurate în acest an în cadrul noii zone ultracentrale de birouri din Cluj-Napoca, aflată în dezvoltare în perimetrul intersecției străzilor Ploiești – Constanța – Someșului. Zona include deja 7 clădiri noi de birouri, iar alte două sunt în construcție, stocul de birouri urmând să ajungă la 55.000 m2 până la sfârșitul anului, din care mai mult de jumătate vor fi livrări din 2019.

Mainstream Office este o clădire modernă de clasa A, cu specificații și finisaje de top, având o suprafață închiriabilă de 2.900 m2. Clădirea asigura 825 m2 pe etaj și este deja închiriată în proporție de peste 70%, pentru ultimul etaj disponibil existând discuții în derulare.

BrandSafway Shared Services, divizie a companiei BrandSafway Scaffolding Systems din SUA, a închiriat un etaj al clădirii, mutându-și sediul din parcul Tetarom I, tranzacție intermediată de Activ Property Services. „Tranzacția confirmă trendul din piață, tot mai multe companii orientându-se către relocarea birourilor în clădiri noi dezvoltate la standarde moderne, în amplasamente care asigura accesul rapid la funcțiuni variate.” declara Lorena Rus, managerul biroului din Cluj-Napoca al Activ Property Services.

Nivelul semnificativ al cererii a permis o dezvoltare accelerată a pieței de birouri din Cluj-Napoca, în ultimii 5 ani fiind livrați aproape 180.000 m2 de spații noi, reprezentând 60% din stocul total speculativ aflat acum în funcțiune. În condițiile în care tranzacțiile majore de închiriere au însumat 20.000-40.000 m2 pe an, rată de ocupare s-a menținut la peste 90-95% în ultimii ani, majoritatea clădirilor reprezentative fiind integral ocupate așa cum relevă datele actualizate furnizate de proprietari pentru platforma de birouri www.spații-de-birouri.ro, administrată de Activ Property Services.

Nivelul chiriilor s-a menținut relativ constant în ultimii ani în Cluj-napoca, având valori medii de 13-14 Euro/m2/an pentru spațiile de clasa A, respectiv 10-12 Euro/m2/an pentru clădirile de clasa B.