O fabrică și două hoteluri vor fi construite la Oradea

Trei companii vor investi în Zona Metropolitană Oradea peste 357 milioane lei, din care 40% primiţi de la Ministerul Finanţelor, în afaceri care vor crea peste 400 noi locuri de muncă, scrie Bihoreanul.

 

Cea mai mare investiţie, 103,99 milioane lei (echivalentul a 53 milioane euro), reprezentând de două ori şi jumătate bugetul de investiţii din venituri proprii al Oradiei pe 2019, a fost asumată de Sogefi. Grupul francez va construi în Parcul Industrial I din Şoseaua Borşului o fabrică de componente auto pe un teren de 9,4 hectare. Furnizor al unor companii importante din industria automotive, precum Renault, Peugeot – Citroen şi Ford – Chrysler, grupul mai deţine în România o fabrică de plăci şi tuburi din plastic în Argeş.

 

„Sogefi este deja în curs de implementare a proiectului. Firma a început construcţia fabricii, a dat comanda pentru echipamente şi a început să facă angajări. Compania îşi doreşte ca la începutul anului viitor să facă deja testele de producţie”, spune directorul Parcului Industrial Eurobusiness, Alina Silaghi. La sfârşitul săptămânii trecute constructorii ridicaseră deja hala metalică pentru a putea lucra peste iarnă la adăpost.

 

Firma Nymphaea Resort, parte a grupului Lotus aparţinând milionarului Alexandru Mudura jr., a obţinut un ajutor de stat de 22,13 milioane lei pentru derularea unei investiţii de 72,39 milioane lei care va duce la apariţia a 86 de locuri de muncă. Aceasta vrea să construiască un hotel de 4 stele cu 9 etaje, 200 de camere şi o sală de conferinţe cu o capacitate de 400 locuri. Construcţia ar urma să fie deservită de 140 de locuri de parcare, din care 100 în subteran, 8 locuri la sol şi 2 locuri de aşteptare pentru autocare.

 

Clădirea va fi legată de aquapark-ul construit de Nymphaea printr-o pasarelă supraterană prin care turiştii vor putea trece din hotel în parcul acvatic îmbrăcaţi în halate, fără a mai ocoli prin stradă. Programat să fie inaugurat în primăvara anului 2021, hotelul va face parte din lanţul internaţional Novotel, gestionat de grupul francez Accor.

 

Tot o investiţie hotelieră, dar cu pronunţat specific medical, derulează – cu sprijinul unui ajutor de stat în valoare de 15,63 milioane lei – firma President Premium Medcenter. Compania investeşte 31,26 milioane lei în construirea în Băile Felix, complementar complexului President, a unui spital privat de recuperare neurologică ultramodern, ce se doreşte a fi unul de referinţă în Estul Europei, scrie publicația amintită.

 

Clădirea, aflată deja în lucru pe dealul care domină drumul de Cordău, va adăposti 144 de paturi, în saloane de 1-2 persoane, iar în interiorul ei vor mai putea fi trataţi 300 de pacienţi în ambulatoriu. Imobilul va avea o bază de tratament pe două niveluri, cu bazine de hidrokinetoterapie, masaj terapeutic, electroterapie şi altele, dar şi cu tratamente de ultimă generaţie, de la terapie robotică şi realitate virtuală augumentată până la laseroterapie. Viitorul spital privat se va specializa în recuperare neurologică, post-traumatică şi cardiovasculară şi va găzdui prima secţie pentru îngrijirea pacienţilor în stări vegetative din ţară.