Spaţii office pentru IMM-uri, la vânzare în Pipera

Cele două clădiri Hyperion Towers, în care în ultimii ani au fost companii precum Mercedes Benz, Renault, Metro Cash&Carry sau Elohim Net, au la vânzare sau închiriere spaţii office începând de la 200 mp și cu prețuri de la 720 euro/mp.

Complexul (fost Twin Tower Barba Center) format din cele două clădiri trece printr-un proces extins de renovare. Prin acest proces se schimbă spaţiile comune, parcarea subterană, faţada. Renovarea are un buget total de 14 milioane de euro. Lucrările se desfășoară în două faze, cu o investiție de circa 7 milioane de euro pentru fiecare clădire. Data estimată pentru terminarea lucrărilor de la prima clădire este finalul lui 2019. Pentru a doua clădire, termenul este a doua jumătate a lui 2020.

Proprietarul este TC Capital, fondată și condusă de Ali Çapa. Acesta a fost acționar și director executiv al Anchor Grup, timp de peste 10 ani. În ultimii cinci ani a investit, prin intermediul TC Capital, în complexul rezidențial Cosmopolis și în compania de dezvoltare agricolă, KC Argo.

„Peste 60% din cererea anuală din București este pentru birouri de până la 1.000 mp”, a estimat Ali Çapa.

Amintim aici că dezvoltatorul Anchor Grup deține, printre altele, mallurile București Mall și Plaza România.

Astfel, Hyperion Towers devine primul proiect mare de birouri de clasă A, scos la vânzare în suprafețe mici, începând de la 200 mp și cu prețuri de la 720 euro/mp.

Hyperion Towers are o suprafață totală de 40.000 mp, cu 20.000 mp incluși în prima clădire a cărei renovare va fi terminată în curând. Acesta este primul proiect major care vinde birouri pe o piață dominată de închiriere și unde tranzacțiile prin vânzare se referă numai la clădiri întregi.

„În acest moment piața locală se confruntă cu o provocare importantă, care constă în cererea de spații de birouri de clasă A, noi sau renovate, cu dimensiuni flexibile, unde companiile mici și mijlocii să se poată muta în cel mai scurt timp. Aceste firme au în prezent opțiuni limitate și își desfășoară activitatea în birouri aflate în clădiri de apartamente, vile vechi sau clădiri de birouri de clasă B, unde eficiența folosirii spațiului și calitatea nu sunt deloc la un nivel optim. Estimăm că aproximativ 60% dintre IMM-urile din București, în special startup-uri și firme antreprenoriale, au o nevoie acută de spații de birouri de înaltă calitate, cu dimensiuni care să poată fi adaptate nevoilor lor și care să aibă prețuri accesibile”, a declarat Ali Çapa, CEO al TC Capital.

Conceptul lansat de TC Capital este o premieră pentru segmentul marilor proiecte de birouri de clasă A din România. Se adresează întregii piețe, dar în special companiilor mici și mijlocii și micilor investitori. Astfel, aceștia vor putea cumpăra spații de birouri cu prețuri începând de la 150.000 euro.

Companiile au și posibilitatea de a închiria spațiile de birouri, generând recuperarea sumei investite în achiziție.

Stocul total de clădiri de birouri de clasă A și B din București era de 2,95 milioane mp la finalul semestrului întâi (S1) din 2019, din care 128.000 mp erau livrări noi, comparativ cu 28.000 mp livrați în S1 2018. Până la finalul celui de-al doilea semestru (S2) 2019 este așteptată livrarea a încă 250.000 mp de spații noi. Cererea pe acest segment a continuat să crească ajungând la 196.000 mp în S1 2019, mai mult cu 30% față de aceeași perioadă din 2018. În pofida acestei activități susținute, micii investitori și IMM-urile au o posibilitate foarte redusă de a achiziționa spații de birouri în proiecte majore de clasă A, pentru că acestea sunt vândute per clădire, pentru sume care variază de la câteva milioane de euro pentru clădirile mai mici, până la câteva zeci sau sute de milioane de euro, pentru cele mai mari.

Hyperion Towers este un proiect care cuprinde două clădiri cu o suprafață totală închiriabilă de 40.000 mp de spații de birouri de clasă A, care beneficiază de o parcare generoasă. Hyperion Towers este situat pe Bulevardul Pipera. Recent, bulevardul a fost reabilitat și lărgit, i s-au adăugat noi linii de transport public, existând astfel o conexiune mult mai bună cu centrul orașului. Proiectul oferă angajaților servicii gratuite de transport până la stația de metrou Aurel Vlaicu.