Se cer mai mulți bani pentru investițiile de la barajul Runcu

Ervin Molnar, directorul general al Apelor Române, susține că investițiile care se fac la barajul Runcu vor continua și că va încerca să atragă mai multe investiții. „Sunt mulțumit de modul în care decurg lucrările, echipele de lucru sunt motivate, iar ritmul este unul susținut. Prin prisma responsabilităților care ne revin, dar și a rolului strategic pe care il are ANAR, și anume acela de a deține monopol în administrarea resursei de apă, este de datoria noastră să regândim soluții de atragere a investițiilor în infrastructura de apărare împotriva inundațiilor care generează progres socio-economic și contribuie la dezvoltarea societății în ansamblu”, a declarat Molnar.

În urma discuțiilor purtate cu Adrian Liviu Mureșan, directorul de la Apele Române Someș-Tisa, s-a ajuns la concluzia că investițiile la acumularea Runcu trebuie continuate. „De aceea, vom face toate demersurile necesare pentru ca fondurile alocate de la buget să fie mai consistente și să reușim să finalizăm această lucrare de importanță națională strategică”, a mai spus Molnar.

Acumularea Runcu are o valoare investițională de 460 milioane de lei. În clasamentul celor 247 de baraje înscrise în Registrul Român al Marilor Baraje, barajul Runcu figurează pe locul 19, după înălțime. Până în prezent, au fost alocate fonduri rambursabile de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și de la bugetul de stat în valoare de peste 300 milioane de lei.

„În ciuda restricțiilor impuse de evoluția pandemiei COVID-19, eu și echipa mea de la Apele Române credem cu tărie că vom reuși să depășim împreună dificultățile din această perioadă și vom ajunge la rezultatul pe care cu toții ni-l dorim: funcționarea acumulării Runcu și nu în ultimul rând, dezvoltarea socio-economică a zonei”, a spus Molnar.

Funcționarea acumulării Runcu va asigura suplimentarea debitelor necesare alimentării cu apă potabilă și industrială a orașelor Baia Mare – Baia Sprie. În același timp, va asigura accesul la apă potabilă în sistem centralizat pentru aproape 20 de localități, situate de-a lungul celor patru râuri, Iza, Mara, Vișeu și Tisa, inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmarmației. În prezent, cei peste 300 mii de locuitori (în jur de 20 de localități) situați de-a lungul celor patru râuri: Mara, Tisa, Iza (o parte) și Vișeu (o parte) au ca principală sursă de alimentare apa obținută din forajele subterane sau
din izvoare.

Totodată, prin realizarea lucrărilor va crește gradul de apărare în caz de inundații a populației și a obiectivelor socio-economice, situate pe râurile Mara şi Iza. De asemenea, barajul Runcu va avea și rol de producere a energiei electrice pentru tot județul Maramureș.