Apele Române continuă lucrările la acumularea Runcu din județul Maramureș

Administrația Națională ”Apele Române” continuă, prin Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, lucrările la acumularea Runcu din județul Maramureș. În cadrul rectificării bugetare din acest an, valoarea creditelor rambursabile pentru obiectivul de investiții Runcu a fost majorată la 15 milioane de lei.

”Această valoare reprezintă 30% din valoarea totală a fondurilor alocate pentru continuarea lucrărilor strategice de infrastructură în domeniul managementului inundațiilor”, Ervin Molnar,  director general ANAR.

Această sumă va fi folosită pentru realizarea următoarelor lucrări:
 voal de etanșare, pe o lungime de 5.500 de metri;
 consolidări și protecție de versanți, pe o suprafață de 150 de metri pătrați;
 betonare plintă, însumând materiale cu un volum de 60 de metri cubi;
 umpluturi în corpul barajului, însumând un volum de 11.000 de metri cubi.

Barajul Runcu este o lucrare hidrotehnică de amploare, unică în România, realizată în cea mai mare parte din fonduri rambursabile, a cărei valoare totală de investiții este de 460 de milioane de lei.

Până în prezent, au fost alocate fonduri în valoare de peste 300 de milioane de lei.

Odată finalizat, barajul Runcu va asigura suplimentarea debitelor necesare alimentării cu apă potabilă și industrială a zonelor Baia Mare și Baia Sprie. În același timp, va deveni principala sursă de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat pentru aproape 20 de localități situate de-a lungul celor patru râuri (Iza, Mara, Vișeu și Tisa), inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmației. În plus, va crește gradul de apărare în caz de inundații a populației și a obiectivelor socio-economice situate pe râurile Mara şi Iza. De asemenea, acumularea Runcu va avea utilitate energetică.

În concluzie, această lucrare va avea beneficii majore, atât pentru comunitate, cât și pentru dezvoltarea socio-economică a zonei.

După recepția lucrării, acumularea Runcu va fi exploatată în condiții de siguranță de către specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa. Barajul Runcu este situat pe locul 19, ca înălțime, în clasamentul celor 247 de baraje înscrise în Registrul Român al Marilor Baraje.