AKTOR, contract de 573 mil. € pentru reabilitarea și modernizarea unei părți din calea ferată Brașov – Simeria

AKTOR a semnat un contract pentru un proiect feroviar de 573 milioane de euro (fără TVA) în România, în calitate de lider (60%) al unui consorțiu cu ALSTOM (20%) și ARCADA (20%).

Proiectul vizează reabilitarea și modernizarea secțiunii „Apața – Cața” a liniei de cale ferată „Brașov – Simeria”, care face parte din Coridorul European de Transport Rin – Dunăre.

Amintim tot aici că aceasta este a treia secțiune a liniei de cale ferată „Brașov – Sighișoara” pe care o întreprinde filiala Grupului ELLAKTOR, întrucât în iunie 2019, AKTOR a câștigat, de asemenea, contractul pentru modernizarea celor două secțiuni adiacente ale „Brașov – Apața” și „Cața – Sighișoara”, cu un buget total de 627 milioane de euro (fără TVA).

Proiectul prevede executarea unei game largi de lucrări feroviare pentru modernizarea liniei deja electrificate la nivel de infrastructură și suprastructură, incluzând noi lucrări de construcție (poduri feroviare, tuneluri și canalizare). În plus, include lucrări pentru reabilitarea liniei existente, reconstrucția a trei stații, modernizarea intersecțiilor locale, electrificare, precum și modernizarea sistemelor de semnalizare și comunicații.

Cea mai importantă parte a proiectului este construirea a două tuneluri duble, cu o lungime totală de 24 km, care vor fi construite folosind patru utilaje de forat tuneluri (EPB-TBM), cu un diametru de excavare de 9,80 m.

Finalizarea lucrărilor într-o perioadă de 48 de luni, conform orarului contractual, va permite trenurilor de marfă și de călători să funcționeze la o viteză maximă de 120 km / h și respectiv 160 km / h, în conformitate cu cele mai noi norme europene, în timp ce lungimea totală a secțiunii feroviare va fi redusă de la 44 km, in prezent, la 28,2 km.

Contractul a fost semnat marți, 22 septembrie, la București, între Ioan Pintea, directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate din România (CFR) și Alexandros Exarchou – directorul general al AKTOR, într-o ceremonie la care a participat Ludovic Orban – premierul României, Lucian Bode – ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Paris Kallitsantsis – directorul regional AKTOR și reprezentanți ai consorțiului.

Despre AKTOR

Fiind divizie a grupului de construcții ELLAKTOR și a celei mai mari filiale a acestuia, AKTOR deține o poziție de lider și o prezență internațională în domeniul infrastructurii, oferind o gamă largă de servicii extrem de diversificate în domeniile Construcției de Infrastructuri, Clădirilor și Proiectelor Industriale, Parcurilor Fotovoltaice, Administrarii Carierelor, Facilități Tehnice și Managementului de Proiect.

Proiectele emblematice ale infrastructurii AKTOR în Grecia și în străinătate includ Linia 2 a metroului din Atena, Muzeul Acropolei, Podul Rio-Antirrio, Linia de Aur a metroului din Qatar, Stația de Epurare Atena a Apelor reziduale din Psyttalia, precum și proiectele în derulare ale metroului din Thessaloniki, proiectul Faliro Bay Revamp şi altele.