În cât timp se vinde un apartament? Cât negociezi la preț?

Vom da în cele ce urmează perioada medie de vânzare a unui apartament în mai multe mari oraşe din țară precum şi diferențele medii dintre prețul cerut de proprietari şi prețul real de tranzacționare, folosindu-ne în acest sens de un studiu făcut de Analize Imobiliare, parte a Imobiliare.ro

Luând în considerare perioada medie de vânzare pentru un apartament, Bucureștiul este, în mod detașat, cea mai activă piață la nivel național.

În Capitală se găsește, datorită densității demografice, și cea mai mare cerere de locuințe dar şi cea mai mare ofertă.

În cel mai mare oraș al țării, timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament s-a cifrat, în intervalul octombrie-decembrie 2020, la 35 de zile, la o distanță considerabilă față de celelalte orașe analizate.

La polul opus, cea mai mare perioadă de vânzare, respectiv 86 de zile, a fost consemnată în Cluj-Napoca – fapt corelabil, desigur, cu nivelul mai ridicat al prețurilor de pe piața locală.

În celelalte mari orașe analizate, timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament ajunge la 47 zile (în Iași), 52 de zile (Brașov), 56 de zile (Constanța) și, respectiv, 65 zile (Timișoara).

Diferența preț cerut – preț tranzacționat

Alături de perioada de vânzare, un alt element relevant pentru dinamica activității de tranzacționare este marja de negociere – calculată ca diferență între ultimul preț cerut și cel de tranzacționare.

În ultimul trimestru din 2020, acest indicator s-a situat, fără excepție, sub pragul de 5% în marile orașe ale țării.

În momentul de față, cea mai mare marjă de negociere, de peste 4,4%, poate fi găsită în Cluj-Napoca, adică exact acolo unde apartamentele au și cel mai mare preț mediu solicitat și necesită cel mai mult timp pentru a fi tranzacționate – toate acestea denotând o tendință de încetinire a creșterii acestei piețe.

Pe următoarele locuri în clasament se situează Bucureștiul (cu o marjă de 3,7%) și Iașiul (tot cu 3,7%), Constanța (3,5%), Timișoara (3,2%), Brașov (2,3%).