Construcțiile și în industria auto sunt cei mai importanți beneficiari ai noii linii lansate de Minet din Râmnicu Vâlcea cu o investiție de peste 6,5 milioane de euro.
Dacă e să ne limităm la segmentul de construcții, vom spune pentru început, pe scurt, că utilizările geotextilelor de la Minet sunt în lucrări de infrastructură, sisteme de drenaj, atât pentru drumuri cât și pentru fundații şi multe altele.
În cuvinte simple, merită amintit aici faptul că în țările dezvoltate, foile din geotextile sunt folosite în lucrări precum pavaje, montate sub nisipul de sub pavele şi eventual şi sub dar şi peste (unde dacă nu nu se folosesc geotextile, nisipul poate să se scurgă după ploi, vezi foto mai jos).
O altă utilizare este sub asfaltul de pe drumuri dar şi la consolidarea mall-urilor la inundații (în țările dezvoltate se folosesc geotextile şi nu saci de rafie ca la noi). Mai pe larg însă, mai jos.
Investiție de peste 6,5 mil. euro
Compania Minet SA din Râmnicu Vâlcea, cel mai mare producător de textile nețesute din România, a lansat cea mai modernă linie de producție din Europa de Sud Est pentru fabricarea materialelor textile nețesute folosite în construcții și în industria auto.
Linia de producție are o capacitate de 25.000.000 mp/an și va necesita angajarea și pregătirea profesională a 25 de noi specialiști pentru operarea acesteia.
Investiția pentru implementarea noii linii de producție, care va fabrica anual 5.000 tone de textile nețesute pentru construcții și industria auto se ridică la 6,5 milioane euro (sumă care este mai mare, dacă adăugăm şi montajul liniei, transport componente etc).
Bazată pe o tehnologie inovatoare care presupune interțeserea fibrelor discontinue, montajul liniei de producție a fost realizat în numai cinci luni de o echipă de 20 de ingineri și tehnicieni Minet care a integrat echipamente de top din Franța, Belgia și Italia.
“Prin această investiție, Minet își continuă misiunea de a aduce în România cele mai noi soluții tehnologice existente la nivel global pentru susținerea dezvoltării a două dintre cele mai importante industrii pentru sectorul economic – construcții și industria auto. Prin asumarea acestei investiții unice în actualul context pandemic, bazată pe un plan de dezvoltare coerent și realizat împreună cu parteneri strategici, continuăm eforturile noastre de a ridica standardul în această industrie și a impulsiona astfel două sectoare economice vitale pentru România”, a declarat Cristian Niculae, Director Comercial Minet S.A.
Geotextilele
Geotextilele sunt materiale textile nețesute obținute din fibre sintetice (polimeri) cum ar fi polipropilena sau poliesterul. Sunt materiale permeabile consolidate mecanic sau mecanic și termic. Acestea se prezintă sub formă de pături sau straturi textile simple și rezistente. Sunt folosite pentru separare, filtrare, ranforsare, protecție și drenare.
Vorbim despre niste materiale plane, continue, uneori sunt denumite și geosintetice şi sunt frecvent utilizate în lucrările de construcții (în străinătate mai mult decât în România). Geotextilele sunt extrem de utile pentru execuția drenurilor, straturilor de separație, filtrelor, armarea terasamentelor și a taluzurilor etc. Marele avantaj oferit de geotextile este dat de faptul că lucrările de construcții se executa simplificat și implicit productivitatea creşte.
Aplicații în construcții, infrastructură rutieră şi feroviară
Geotextilele obținute prin interțesere dispun de o vastă plajă de densități, care permit controlul stabilizării solului. Sunt utilizate cu succes în lucrările de infrastructura și reduc costurile materialelor brute pentru dezvoltarea sistemelor de drenaj, atât pentru drumuri cât și pentru fundații.
Drumuri
Geotextilele îndeplinesc patru funcții importante: separare, filtrare, drenaj și/sau consolidare. Un geotextil așezat între subsol și fundația de bază/sub-baza oferă avantaje precum:
• Previne contaminarea straturilor de la sub-bază și de la bază prin particule fine/material mărunt
• Permite folosirea materialelor cu drenaj liber și filtrare deschisă, mai eficiente din punct de vedere al structurii
• Reduce cerințele de pregătire a locului și măreşte drenajul drumurilor.
În plus salvează întreruperile cauzate de vreme
• Reduce adâncimea excavării necesare pentru a îndepărtă materialele necorespunzatore de la subsol
• Extinde viața structurii pavărilor și reduce costurile de întreţinere și reparație.
O altă funcție este amplificarea pavajului. Când un produs geosintetic pentru stratul intermediar este așezat între straturile pavajului, acest sistem al produsului devine o parte integrantă a secțiunii drumului, formând o bariera împotrivă infiltrării apei și absorbind tensiunile pentru a reduce fisurarea cu reflexie și cea cauzată de oboseală a noului strat de la suprafață.
Produsele geosintetice contribuie astfel la o viață mai lungă a drumurilor prin funcția de impermeabilizare a produsului pentru pavaj impregnat cu bitum.
Proiecte drenare
Geotextilele au aplicație în ceea ce privește drenajul tuturor structurilor, incluzând sub-drenurile, canalele de evacuare ale apei, drenurile de intercepție, drenurile pentru marginile pavajului, drenurile pentru ziduri și baraje, drenurile de îndepartare a substanţelor alcaline colectate/detectate, drenurile pentru terenurile de sport etc.
Astfel, geotextilele oferă avantaje conferind:
• filtru consistent și continuu
• excavare redusă
• impact redus asupra mediului
• construcţie simplificată, de o calitate mai bună
• timp redus de construcție și de costuri.
Căi ferate
Geotextilele sunt folosite la construirea de căi ferate noi sau la reparația căilor ferate existente, pentru macazuri, puncte de încrucişare, căi de acces la poduri, aparate de frânare etc.
Geotextilele îndeplinesc patru funcții importante care măresc siguranța în exploatare și randamentul drumurilor: separare, filtrare, drenaj și/sau consolidare. Acestea prelungesc durata de viață a balastului, asigurând astfel integritatea structurală a geometriei platformei căilor ferate.
Minet oferă o gamă largă de produse, inclusiv geotextile detectabile radar (RDG), certficate AFER.
Protecție geomembrane
Geotextilele sunt folosite pentru protecția geomembranelor contra perforării statice și dinamice. Acestea sunt folosite sub anrocamente sau alte materiale de armătură.
Aplicațiile tipice includ: canale de drenaj, linii ale țărmului, râuri, protecție a coastei, canale artificiale și sisteme de protecție contra eroziunii podurilor și digurilor.
Prevenirea eroziunii solurilor și malurilor
Având rol de filtru, împrejmuirile cu geotextile pot ajuta la controlul scurgerii apei, contribuind la formarea barierelor antierozionale, reţinând particulele de nămol și pemițând apei curate să treacă prin material. Materialele folosite la împrejmuirile malului sunt făcute din fire sau fibre țesute sau nețesute de polipropilenă care au fost tratate să reziste la degradarea cauzată de expunerea la radiații ultraviolete.
Geotextilele sunt folosite şi pentru a consolida digurile de apărare și fundațiile pe sol moale. Zidurile și taluzurile de pământ întărite cu geotextil prezintă o alternativă economică față de zidurile și taluzurile rigide din beton.
În plus, geotextilele sunt eficiente și în amenajări de siguranță cum ar fi: ramblee municipale și riscante, îndiguiri, canale, rezervoare de apă, lagune de tratare a apelor reziduale, bazine de siguranță pentru reziduuri, tunele, protecții zilnice etc. Merită amintit tot aici că geotextilele sunt utilizate şi la filtrarea sistemelor de colectare a lichidelor și a gazului, protecția straturilor intermediare/căptușirii cu geomembrana împotrivă deteriorării și perforării.
Grupul Minet
Grupul din care face partea compania are un plan de investiții de 17 milioane euro până în 2022, pentru a crește producția și a moderniza tehnologiile de fabricație în scopul adaptării la noile cerințe ale clienților din țară, dar și la nivel global.
Compania Minet S.A. are peste 1.000 de clienți, mulți dintre ei din afara țării, volumul exporturilor în anul 2020 fiind aproape jumătate din cifra de afaceri.
Despre Minet SA
Fondată în 1981, Minet SA este cel mai mare producător de textile nețesute din România și este parte a grupului de firme cu același nume. Grupul Minet, cu o cifră de afaceri de 33,1 milioane euro și peste 330 de angajați, oferă servicii integrate, de la producția materiei prime, la prelucrare și distribuție.
Cu o experiență de peste 40 de ani în producția de textile tehnice, compania are capital 100% românesc și investește în mod constant în tehnologie de ultimă generație ceea ce a condus la schimbări tehnologice radicale ce au sincronizat calitatea și capacitatea de producție cu cele mai înalte cerințe europene.
În ultimii trei ani, investițiile grupului Minet s-au ridicat la peste 10 milioane euro, cea mai nouă fabrică a grupului fiind inaugurată în 2018, cu o suprafață totală de 30.000 mp.