Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a participat, astăzi, alături de prim-ministrul Florin Cîțu, la Craiova, la semnarea contractului de finanțare pentru reabilitarea și consolidarea corpului central al Colegiului Național Carol I și a Operei Române. Obiectivul este inclus în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de Compania Națională de Investiții, instituție sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Proiectul vizează lucrări de consolidare astfel încât clădirea să fie mai sigură în cazul unui cutremur. Astfel, se urmărește reabilitarea și consolidarea întregului monument din centrul istoric al municipiului Craiova, inclusiv la nivelul instalațiilor și finisajelor, iar elementele decorative precum componentele arhitecturale, ușile decorative din lemn etc. vor fi restaurate. Totodată, se vor realiza lucrări de conservare și restaurare a picturilor, a treptelor și balustradelor scărilor monumentale din foyerul operei și din holul de onoare al colegiului, dar și a mozaicului decorativ.
După finalizarea lucrărilor, destinația principală a Corpului central – Colegiul Național Carol I va fi aceea de instituție de învățământ, urmând ca funcțiunile actuale, cele principale și cele conexe (spații pentru profesori și administrație, spații tehnice, etc.) să se păstreze și să fie completate cu funcțiunile necesare din punct de vedere tehnic.
În ceea ce privește Opera Română din Craiova, se propune redeschiderea accesului publicului la nivelul foaierului, realizarea unor spații suplimentare pentru depozitarea decorurilor, îmbunătățirea acusticii sălii de spectacole și izolării fonice, modernizarea mecanicii de scenă și a iluminatului tehnologic, dar și intervenții pentru introducerea sistemului de ventilare și climatizare a sălii de spectacole.
În prezent, clădirea se află în fază avansată de degradare, fiind folosită numai parțial. Corpul central, cea mai veche și importantă parte a clădirii, este scoasă din uz din cauza avariilor importante ale structurii de rezistență, activitățile Colegiului Național Carol I desfășurându-se în corpurile laterale.
Valoarea contractului este de 97.733.587,88 lei, iar durata estimată de realizare este de 30 de luni, dintre care 6 luni vor fi dedicate activității de proiectare. Suprafața totală desfășurată a clădirii va fi de 15.393 mp.