Tribunalul blochează temporar rezilierea contractului pentru A3 Chețani-Câmpia Turzii

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că rezilierea contractului pentru A3 Cheţani – Câmpia Turzii a fost blocată temporar la Tribunalul Bucureşti.

„Rezilierea contractului A3 Cheţani – Câmpia Turzii a fost blocată temporar la Tribunalul Bucureşti. Ne luptăm la Curtea de Apel pentru întoarcerea acestei decizii pentru infrastructura din România. Un complet al tribunalului a decis să emită o ordonanţă preşedinţială prin care înştiinţarea de reziliere trimisă de CNAIR în 11 martie a fost suspendată. Reamintesc că este vorba de un contract care trebuia să dureze 12 luni, început în 2016, şi care astăzi este la stadiul de 40%, iar în ultimele 6 luni constructorul în insolvenţă a executat doar 1% din lucrări. Unu la sută, în 6 luni! După nenumărate încercări de salvare a acestui contract, CNAIR a decis pe bună dreptate că 5 ani e mult prea mult şi că România are nevoie de autostrada A3, aşa că a reziliat contractul, urmând să reliciteze pentru terminarea lucrărilor cu un alt constructor”, a notat Drulă.

Oficialul Executivului susține că nu se cunosc motivele pe baza cărora a fost luată această decizie. Totodată, ministrul a precizat că CNAIR nu a fost citată la tribunal pentru a explica situaţia acestui contract. „Nu ştim încă motivele pentru care a fost luată decizia de astăzi, dar ce ştim este că: 1. CNAIR nu a fost citată şi nu a putut explica judecătorilor situaţia acestui contract, nu s-a putut apăra. 2. Abia la Curtea de Apel, CNAIR va putea să explice judecătorilor care este situaţia acestui contract, cum s-au derulat în bătaie de joc lucrările, în timp ce pe drumul naţional alăturat traficul e infernal şi mor oameni în accidente în fiecare an. Le cer celor care sunt în spatele acestei acţiuni (printre care şi o mare bancă) să se oprească din acţiuni contrare interesului public. A duce un business într-o ţară înseamnă şi responsabilitate, nu doar interes patrimonial imediat. Am încredere în Justiţia din România, am încredere că infrastructura îşi va găsi dreptatea. Vă voi ţine la curent cu evoluţia acestui dosar important pentru infrastructura din România. Suntem aici să apărăm interesul public şi să construim autostrăzi”, a adăugat ministrul.

CNAIR a anunţat pe 11 martie că a notificat antreprenorul în vederea rezilierii contractului pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de construcţie a sectorului de autostradă Cheţani – Câmpia Turzii, rezilierea efectivă intrând în vigoare în 14 zile de la notificare. „Joi, 11 martie 2021, CNAIR a notificat antreprenorul Asocierea SC Straco Grup SRL – SC Total Road SRL – SC Specialist Consulting SRL în vederea rezilierii contractului „Proiectare şi Execuţie pentru Realizarea Autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, Secţiunea 2A: Ogra – Câmpia Turzii, Lotul 3: Cheţani – Câmpia Turzii, km 21+500 – km 37+191”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, decizia rezilierii acestui contract este consecinţa faptului că antreprenorul nu a respectat un număr de 3 înştiinţări de remediere şi a abandonat şantierul. Reprezentanţii CNAIR precizează că după deschiderea traficului rutier pe Nodul Rutier Cheţani, în data de 18 septembrie 2020, „antreprenorul a redus considerabil ritmul de execuţie a lucrărilor.” Astfel, la data deschiderii traficului, progresul fizic era de 36,81%, iar în prezent progresul fizic înregistrat este de 37,86%, Antreprenorul înregistrând un progres de aproximativ 1% în ultimele cinci luni.