Primul lot din autostrada Sibiu-Pitești va fi gata în mai 2023

Constructorii tronsonului 1 din autostrada ce va lega Sibiul de Pitești sunt optimiști că vor termina lucrarea în termenul prevăzut în contract- finalul lunii mai 2023. Pentru a nu depăși termenul se gândesc chiar să introducă un schimb de noapte, scrie Ora de Sibiu.

 

Reprezentanții CNAIR au pus la dispoziție un video cu inginerii care fac parte din echipa care lucrează la construirea tronsonului 1 al autostrăzii Sibiu- Boița. Aceștia au dat detalii tehnice despre lucrare, dar care sunt și interesante. De exemplu vor fi 27 de poduri care se construiesc printr-o metodă ce pare ingenioasă pentru novici, în acest moment lucrează 100 de oameni, vor fi 24 de ecoducte, iar în scurt timp s-ar putea lucra și pe timp de noapte.

Inginerii Bogdan Alexandru și Cristea Robert au prezentat detaliile tehnice ale proiectului la care lucrează în prezent, subliniind progresul fizic stabilit și intenția de a termina lucrarea în timpul prevăzut cotractual.

”Vorbim de pe axul 50 al Podului (una dintre axele principale) unde lucrările sunt realizate în prezent. Este una dintre axele care va susține execuția în consolă echilibrată a podului. Folosim un sistem de cărucioare și se va betona tot podul din secțiuni de 4 sau 5 metri, înaintându-se simetric de pe fiecare cap de pilon. În axul 40 care este în spatele nostru în partea dreaptă pe calea spre Pitești avem capul de pilă care este finalizat”, a spus Bogdan Alexandru.
„Astăzi am început montarea structurii metalice care va susține acest cărucior”

 

”Vor fi, de fapt, două cărucioare (fiecare va betona o parte a podului pentru a nu risca un debalans) și după fiecare betonare trosoanele în sine vor fi tensionate ca să țină tot podul la un loc. Ritmul de betonare în această tehnologie este în general de un tronson tunat la fiecare 7 zile.

Există 27 de structuri pe acest tronson de autostradă definite ca poduri (adică o deschidere mai mare de 5 metri) și încă 24 de structuri mai mici fabricate pentru trecerea animalelor și permeabilitatea în transversala autostrăzii (așa numitele ecoducte)”, a mai spus Alexandru.

”În momentul de față avem în jur de 100 de oameni mobilizați ca forță de muncă în șantier. Mobilizarea pe șantier este suficientă în momentul de față. Când va fi nevoie vom suplimenta efectivul de muncitori pe șantier.
Ne gândim chiar la un schimb de noapte deoarece ne dorim și sigur vom reuși să fim în timp cu această lucrare. Avem sprijin din toate părțile și facem tot posibilul să ne încadrăm în timp”, a spus la rândul său Cristea Robert.