Bienala de Arhitectură Transilvania organizează concursuri de idei cu impact asupra societății și mediului înconjurător

Un loc de joacă pentru toți copiii, inclusiv cei cu nevoi speciale, amplasat în Parcul Rozelor din Cluj-Napoca și containere stilizate pentru colectarea capacelor de plastic ce vor fi amplasate în școli, grădinițe și parcuri. Acestea sunt obiectivele celor două concursuri de idei, ”Loc de joacă incluziv pentru (.com)unitate” și ”Capace cu suflet pentru (.com)unitate”, derulate în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2021, care se desfășoară între 15 și 30 octombrie, simultan în Cluj-Napoca, Alba Iulia, Satu Mare, Baia Mare și Oradea.

Scopul proiectului Loc de joacă incluziv pentru (.com)unitate, realizat în colaborare cu Serviciul de Ajutor Maltez în România este realizarea, în Parcul Rozelor din Cluj-Napoca, a unui spațiu de joacă dedicat tuturor copiilor. El trebuie să includă următoarele elemente: echipament de joacă prevăzut cu acces pentru scaunul cu rotile, platforme mai largi prevăzute cu suprafețe aderente, centuri de siguranță și platforme asigurate, joc muzical, joc senzorial, platforme senzoriale care să încurajeze mersul desculț, pereți de cățărat adaptați copiilor cu nevoi speciale, zonă pentru gimnastică (bârnă, capră, paralele etc.).

”Locurile de joacă pentru copii au unul dintre cele mai importante roluri în dezvoltarea unor comunități. Ele sunt locuri bine definite prin care se dezvăluie lumea înconjurătoare. Joaca nestructurată, liberă, le permite copiilor să-și folosească toate resursele fizice, cognitive și emoționale. Prin joacă sunt puse la treabă imaginația și creativitatea. Copiii descoperă, astfel, ce le place și ce îi pasionează. Aceste preferințe se pot transforma, odată cu trecerea timpului, în hobby-uri sau chiar cariere. Mai mult, joaca în aer liber este o metodă foarte bună de a avea activitatea fizică necesară pentru un corp și o minte sănătoasă”, a declarat arh. Daniela Balog-Tecău, coordonator al proiectului Loc de joacă Incluziv pentru (.com)unitate din cadrul BATRA 2021.

Concursul este deschis tuturor, echipe sau propuneri individuale, indiferent de vârstă sau formare. Termenul de predare este 25 octombrie. Câștigătorul locului I va fi recompensat, pe lângă realizarea propriu-zisă a proiectului (locul de joacă), cu 1.500 lei. Premii în bani vor primi și ocupanții locurilor II și III.

Al doilea proiect special pentru care se desfășoară un concurs de idei este Capace cu suflet pentru (.com)unitate. El pornește de la ideea asociației Capace cu suflet, ai cărei voluntari colectează capace de tip HDPE și PP, le centralizează regional și apoi le vând unor firme de gestiune a deșeurilor. Sumele rezultate sunt multiplicate prin donații anonime și apoi direcționate integral, treptat, către cauze umanitare. Obiectivul concursului derulat acum, în cadrul BATRA 2021 este realizarea unui design de obiect, pentru colectarea selecționată a capacelor, într-o formulă care poate fi integrată practic în contextul locurilor de joacă publice și nu numai.

Ne dorim să poată fi realizat practic un recipient în care să poată fi depozitate toate tipurile de capace și care să aibă o formă veselă, pentru că ne dorim să poată fi poziționat în locuri de joacă, grădinițe sau școli”, spune arh. Cosmin Morărescu, coordonatorul proiectului Capace cu suflet pentru (.com)unitate din cadrul BATRA 2021.

”Mereu am crezut că educarea celor mici în spiritul unor frumoase, dar și bune și sănătoase obiceiuri ține de fiecare dintre noi, nu doar de familie sau de profesori, așa cum se crede. Iar evenimentele Bienalei au inclus mereu activități special dedicate copiilor. Acum, am trecut la pasul următor: am lansat, alături de cei de la Capace cu Suflet, un concurs care nu este neapărat adresat copiilor (deși nu există nicio restricție de vârstă pentru participanți), ci mai degrabă cu un rezultat care va contribui semnificativ la educarea lor în spiritul iubirii și îngrijirii naturii”, cred  arh. Daniela Maier, curator Bienala de Arhitectura Transilvania.

Concursul este deschis tuturor, echipe sau propuneri individuale, indiferent de vârstă sau formare. Termenul de predare este 22 octombrie. Și aici, câștigătorii primelor trei locuri vor fi recompensați, pe lângă realizarea proiectului, cu premii în bani.