Românii au plătit, în medie, circa 100.000 de euro pentru cumpărarea unui imobil în ultimul an

  • 24REAL: Proprietate imobiliară vândută în doar 96 de ore de la listare;
  • Piața office în 2021: Prețul chiriilor coboară cu aproximativ 10%. După un record în 2020, suprafața medie închiriată scade sub nivelurile din 2019;
  • Clienții, mult mai atenți în luarea unor decizii privind spațiul de birou;

Piața imobiliară și-a început revenirea pe un trend ascendent, cu tranzacții în creștere atât pe piața rezidențială, cât și în sectorul office, după un an 2020 cu multe provocări, marcat de criza sanitară, de blocajele generate de COVID-19 în lanțul de aprovizionare, ce au condus la o creștere bruscă a prețului la materialele de construcții, arată o analiză a 24REAL, una dintre cele mai dinamice companii de consultanță imobiliară, specializată în intermedierea tranzacțiilor cu spații de birouri și rezidențiale din București.

O creștere accentuată a fost înregistrată în sectorul rezidențial, cu un interes mai mare pentru apartamentele cu 2 și 3 camere, prețul achiziției unui imobil situându-se, în medie, la circa 100.000 de euro.

„Piața imobiliară și-a continuat creșterea și în semestrul al doilea. Preferințele clienților din portofoliul 24REAL au fost apartamentele cu 2 și 3 camere, unde am tranzacționat, în ultimele săptămâni, peste 10 unități. Majoritatea caută suprafețe mai mari decât cele actuale în care locuiesc și, bineînțeles, se orientează cu precădere spre acele proprietăți care dispun de balcoane sau terase, acestea devenind un criteriu definitoriu în opțiunile clienților. Bugetul mediu alocat pentru o proprietate s-a situat la circa 100.000 euro, prețul fiind într-un continuu trend crescător”, a declarat Oscar Răceanu, Head of Residential Division în cadrul 24REAL.

24REAL: Proprietate vândută în doar 96 de ore de la listare

În ceea ce privește durata de la care un imobil este listat în ofertă și vândut, reprezentanții 24REAL susțin că aceasta variază între 2 săptămâni și cel mult 2 luni, în funcție de prețul cerut, de zonă sau de complexitatea actelor ce trebuie obținute în procesul de achiziție, respectiv vânzare, după caz.

„Avem listate imobile cu prețuri cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro care sunt cele mai căutate din portofoliul nostru și care au un orizont mai scurt de vânzare decât în cazul celor cu prețuri mai ridicate. Proprietățile cu valori de peste 500.000 de euro au o perioadă mai lungă de tranzacționare, motivul fiind atenția sporită a clienților la astfel de proprietăți, în ceea ce privește poziționarea într-o zonă exclusivistă, atenția la detalii, finisaje, calitate, facilitați etc. Recent, însă, am înregistrat și un record – cea mai rapidă tranzacție de proprietate imobiliară de până acum, ce a durat în jur de 96 de ore de la listare și până la perfectarea documentelor. Este vorba despre o garsonieră din zona Iancului. Acest lucru a fost posibil doar după ce, împreună cu proprietarul, am poziționat un preț corect în piață, iar produsul vândut se afla într-o zonă foarte căutată. Cele două criterii sunt secretul tranzacțiilor rapide”, a adăugat Oscar Răceanu.

În cazul cererii de închiriere, și acest segment dă semne revenire, mai ales odată cu reînceperea anului universitar, cu solicitări venite atât din partea studenților, cât și a expaților, cele două categorii lipsind din piață în ultima perioadă, pe fondul crizei sanitare.

Piața office în 2021: Prețul chiriilor coboară cu aproximativ 10%. După un record în 2020, suprafața medie închiriată scade sub nivelurile din 2019

Piața de birouri a trecut la rândul său printr-o provocare în ultimul an, cu clienți care astăzi au devenit mult mai atenți în luarea unor decizii ce vizează activitatea de business a companiilor pe care le administrează sau manageriază, atât din punctul de vedere al costurilor, cât și al mediului în care lucrează.

Potrivit reprezentanților 24REAL, prețul chiriilor a înregistrat o scădere de aproximativ 10% față de anul trecut pentru spațiile listate, în timp ce suprafața medie închiriată a cunoscut, la rândul său, o diminuare cu 15% față de maximele atinse în 2020.

„Prețul chiriilor a scăzut, în mod real, cu maximum 10%, pentru spațiile disponibile aflate la listare, însă proprietarii sunt astăzi mult mai flexibili la negociere, atât în ceea ce privește prețul cerut cât și perioada contractată. O direcție interesantă în piață a fost reprezentată de suprafața medie închiriată de clienții din porftofoliul nostru: dacă în 2020 am atins un nivel maxim istoric, de 255 mp închiriați, în 2021 suprafața medie închiriată pentru birouri a scăzut sub nivelul 2019, la 223 mp, a declarat Mircea Băbescu, Head of Office Division în cadrul 24REAL.

24REAL țintește pentru acest an intermedierea cu succes a unui număr de peste 50 tranzacții pe piata de birouri (reprezentând aproximativ 18.000 mp de spații de birouri) și de peste 50 de unități (apartamente și case/vile) pe piața rezidențială.

Pe site-ul www.24real.ro sunt în prezent listate peste 850 birouri, spații comerciale și imobile spre închiriere și vânzare, iar ținta pentru finalul anului este ca numărul total al acestora să depășească 1.000 de unități.