Asigurarea calității în construcții: 5 reguli de aur

Un sondaj de opinie arată că, în Regatul Unit, aproape 90% dintre clienții firmelor de construcții se declară  mulțumiți de produsul pe care îl primesc, ceea ce arată că firmele din industrie sunt bine pregătite și competente. O parte din motivele pentru care industria atinge niveluri atât de ridicate de satisfacție a clienților se datorează standardelor de asigurare a calității. Aceste principii și standarde autoimpuse arată că firmele de construcții dispun de o modalitate coerentă și obiectivă de măsurare a calității.

Dar întotdeauna este loc de mai bine! De la instrumente digitale de raportare la gestionarea furnizorilor, există multe modalități prin care putem îmbunătăți în continuare calitatea în construcții.

Ce înseamnă asigurarea calității în construcții?

Asigurarea calității este o metodă de evitare a posibilelor greșeli într-un proiect de construcție prin crearea în prealabil a unor „reguli” privind calitatea minimă și prin asigurarea că toate deciziile respectă aceste standarde. Asigurarea calității acoperă lucruri precum:

  • Materialele folosite: Sunt la standardele potrivite, au dimensiunea, forma și materialitatea potrivită?
  • Echipamente: Vor funcționa în mediul dat, sunt sigure?
  • Metode agreate de a măsura calitatea: Cum „arată” acest lucru?
  • Managementul proiectului: Intervale de timp, procese de licitație corecte, bugete agreate etc.
  • Certificate și aptitudini: Au oamenii implicați aptitudinile potrivite pentru lucrările cerute?

Așadar, asigurarea calității se referă la pregătire. Prin urmărirea calității în procesul de luare a deciziilor în cadrul proiectelor dumneavoastră, puteți fi siguri că achiziționați materialele potrivite, că folosiți echipamentul corect și că toată lumea știe la ce să se aștepte.

Asigurarea calității diferă de controlul calității (deși cele două merg mână în mână). În timp ce asigurarea calității se referă la stabilirea standardelor, controlul calității se referă la verificarea dacă structurile sau elementele respectă aceste standarde.

Cinci reguli de aur pentru respectarea calității în construcții

Atingerea standardelor de calitate în construcții este un proces intensiv și de durată, pentru care toți participanții sunt responsabili. Este esențială verificarea continuă a faptului că deciziile și lucrările respectă standardele de asigurare a calității stabilite în prealabil.

Mai jos aveți cinci reguli de aur pentru asigurarea calității în proiectele dumneavoastră:

  1. O definiție clară a „calității”:Toți cei care lucrează la același proiect trebuie să înțeleagă clar ce se înțelege prin „calitate” și care sunt așteptările dumneavoastră. Acest lucru trebuie documentat și explicat tuturor subcontractanților, furnizorilor și managerilor de proiect.De exemplu, puteți decide că doriți standarde deosebit de ridicate de izolare fonică (peste minimul legal de 45dB în cazul construcțiilor noi). Prin urmare, veți dori ca toți subcontractanții să fie informați de acest lucru atunci când iau decizii de cumpărare a materialelor de izolare.
  2. Planificarea, proiectarea și elaborarea planurilor:Proiectanții și managerii de proiect trebuie să efectueze evaluări amănunțite ale planurilor, să verifice dacă există conflicte și să evite soluțiile incomplete. Dacă problemele sunt identificate și rezolvate în acest punct al proiectului, există mult mai puține șanse să apară întârzieri în timpul șantierului. Recent, s-a demonstrat că  tehnologia BIM contribuie la îmbunătățirea calității în construcții prin verificarea automată a nepotrivirilor.
  3. Achiziționarea materialelor: Este esențial să vă asigurați că toate materialele și echipamentele pe care le achiziționați îndeplinesc standardele dumneavoastră. Cumpărarea de materiale mai ieftine și de calitate inferioară poate economisi bani pe termen scurt, dar ar putea duce la mai multe probleme ulterior. Asigurarea calității atunci când cumpărați implică, de asemenea, verificarea faptului dacă furnizorii dvs. sunt cu adevărat capabili să vă satisfacă cererea.
  4. Interacțiune continuă în timpul construcției:Toți participanții la proiect trebuie să poată comunica, să discute problemele ce apar pe parcurs și să verifice progresul. Calitatea în construcții se bazează pe faptul că șeful de șantier monitorizează în mod constant lucrările, asigurându-se că acestea respectă definițiile de calitate convenite în prealabil.
  5. Recepția și rezolvarea problemelor:
  6. Odată ce structura în sine este ridicată, asigurarea calității intervine și în etapa de verificare și predare. Aceast lucru constă în efectuarea de verificări pentru a asigura că structura construită îndeplinește standardele de calitate așteptate.

Cum vă poate ajuta un software dedicat managementului calității în construcții

În prezent, o mare parte din procesele de asigurare a calității în construcții continuă să se bazeze pe procese manuale, în special în timpul etapelor de construcție și inspecție. Șeful de șantier efectuează inspecții frecvente ale șantierului pentru a monitoriza dacă sunt respectate standardele de asigurare a calității. Acesta este însă un proces ineficient și consumator de timp, care obligă la folosirea clipboard-urilor și la redactarea rapoartelor pe baza observațiilor din teren. O nouă generație de software de management al calității în construcții, însă, își propune să facă acest lucru mult mai eficient.

Cu un software de management al calității în construcții precum PlanRadar aveți acces la mai multe instrumente care sprijină procesele de asigurare a calității. Toți cei care lucrează la un anume proiect au acces la o aplicație performantă pe smartphone sau pe desktop, care ajută la respectarea standardele de calitate astfel:

  • Comparații de planuri: În cazul în care planurile arhitectului se modifică, aceste informații sunt transmise instantaneu tuturor participanților la proiect, în loc să fie nevoie să se aștepte după trimitere unui plan pe hârtie.
  • Organizarea task-urilor: PlanRadar permite managerilor de șantier să atribuie sarcini fiecărui muncitor în parte, apoi să verifice dacă munca a fost efectuată la standardul cerut. Muncitorii pot apoi să facă o fotografie a lucrărilor pe care le-au finalizat și să obțină verificarea acesteia.
  • Generarea de rapoarte: Șabloanele de rapoarte de asigurare a calității pot fi generate instantaneu de către managerii de șantier, astfel încât toate părțile interesate să poată analiza progresul propriu. Aceste rapoarte de stare pot dezvălui, de asemenea, orice probleme de calitate emergente la care pot fi luate imediat măsuri de remediere.
  • Inspecții în construcții: Verificați dacă lucrările au fost finalizate în conformitate cu cerințele dumneavoastră de calitate și raportați orice problemă direct pe planuri.
  • ComunicareCalitatea în construcții se bazează pe o comunicare continuă și pe răspunsuri rapide la întrebări. O aplicație precum PlanRadar face ca toți participanții la proiect să poată pune întrebări și discuta problemele pe măsură ce acestea apar.

Folosiți deja un software de management al calității în construcții?

Asigurarea calității în construcții contribuie la creșterea reputației industriei, reducând în același timp riscul de greșeli sau erori costisitoare. Sectorul construcțiilor din Marea Britanie respectă deja standarde foarte înalte, însă acestea pot fi îmbunătățite și mai mult prin utilizarea unui software de management al calității în construcții. Această tehnologie face ca atingerea celor mai înalte standarde de asigurare a calității să fie mai rapidă, mai ușoară și mai eficientă.

Începeți să utilizați PlanRadar astăzi gratuit!

p-publicitate.jpg - ConstructivConstructiv