„Casa cu Lei“ din Constanța va fi reabilitată de Monsson Trading

Casa cu Lei“, o clădire reprezentativă pentru orașul Constanța, aflată în patrimoniul arhitectural al României și deținută anterior de o firmă privată a fost cumpărată la începutul acestui an de furnizorul și traderul de electricitate și gaze naturale Monsson Trading.

Fiul „regelui eolienelor“, Andrei Muntmark, directorul general al companiei, a promis că va restaura imobilul și se pare că vrea să se țină de cuvânt. Recent, municipalitatea a emis un certificat de urbanism, necesar demarării proiectului de reabilitare a clădirii, scrie Replica Online.

Andrei Muntmark se ține de cuvânt și reabilitează „Casa cu Lei“, una dintre clădirile cu valoare istorică pentru orașul Constanța. Compania Monsson Trading a obținut recent un certificat de urbanism, necesar demarării proiectului de reabilitare a clădirii cu regim de înălțime de D+P+1e+M. Imobilul va beneficia și de lucrări de consolidare, restaurare, reamenajare, reconstruire, reparare, modificare și restaurare, urmând ca după finalizarea lor să își recapete strălucirea de altă dată. Reamintim faptul că societatea a achiziționat clădirea la începutul acestui an, moment în care Muntmark a oferit asigurări că aceasta va beneficia de reparații, păstrându-și totuși stilul arhitectural care a inclus-o pe lista monumentelor istorice.

„Intenția noastră este de a restaura monumentul istoric și de a-l readuce la adevărata sa valoare. În acest moment, estimăm că renovarea va dura circa trei ani, dintre care, în primul an, ne vom concentra pe obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare demarării lucrărilor de renovare pentru un astfel de monument istoric, iar în următorii doi ani vom face renovarea propriu-zisă”, a declarat Andrei Muntmark, directorul general al Monsson Trading, la momentul respectiv. „Vrem să redăm Constanței o clădire care are o importanță istorică foarte ridicată și să readucem „Casa cu Lei“ la adevărata ei frumusețe în cel mai scurt timp posibil”, a mai spus precizat acesta.

„Casa cu Lei“ este una dintre clădirile istorice de referință pentru orașul Constanța, fiind construită între 1895 și 1898 la inițiativa omului de afaceri de origine armeană, Dicran Emirzian. Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului Ion Berindei, având un stil arhitectural ce aparține eclectismului, cu elemente din componența clasicismului, renașterii și barocului. Numele său provine de la cei patru lei prezenți pe capitelurile coloanelor de la intrare, un element ce se regăsește pe multe alte schițe ale celebrului arhitect.

„Casa cu Lei“ este situată la intersecția străzilor Dianei și Nicolae Titulescu, iar în prezent este înscrisă în patrimoniul arhitectonic al României și declarată monument istoric de categoria A. De asemenea, este important de menționat că Monsson Trading are sediul central într-o clădire istorică aflată în vecinătatea „Casei cu Lei“, care a fost renovată complet în august 2022 din fondurile proprii ale companiei.