Terminalul 4 de la Aeroportul Iași este gata

Finalizarea lucrărilor la Terminalul 4 al Aeroportului Internațional de la Iași a fost marcată recent, iar acest nou terminal va fi deschis pentru pasageri începând din primăvara acestui an. Aeroportul Iași a înregistrat în 2023 cel mai prosper an din istoria sa, depășind pentru prima dată cifra de 2 milioane de pasageri. Autorizația pentru construcția noului terminal de la Iași a fost semnată în septembrie 2022, iar la sfârșitul anului trecut, stadiul lucrărilor era de 65%. Acum, lucrările s-au finalizat, cu o investiție totală de peste 90 de milioane de euro.

Terminalul T4 se întinde pe o suprafață de aproximativ 30.000 de metri pătrați, fiind de peste zece ori mai mare decât actualul Terminal T3.

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a subliniat: „În primăvara acestui an vom inaugura noul Terminal T4. Dacă am atins această performanță cu infrastructura aeroportuară existentă, Terminalul T4, de aproximativ 13 ori mai mare decât Terminalul T3, va aduce oportunități imense întregului județ, reprezentând o dezvoltare fără precedent a aeroportului.”

Proiectat pentru a putea procesa 3,3 milioane de pasageri anual și 950 de pasageri pe oră în perioadele de vârf, Terminalul T4 va deservi în principal zborurile internaționale, în timp ce traficul intern va fi transferat din Terminalul T2 în Terminalul T3.

Extinderea Aeroportului Internațional Iași presupune nu doar construcția Terminalului T4, ci și extinderea capacității de parcare de la aproximativ 320 de locuri la aproape 500 de locuri.

Cu subsol, parter, etaj și o suprafață desfășurată de 31.210 metri pătrați, pe o lungime de 200 de metri și o adâncime de 50 de metri, Terminalul T4 este amplasat în continuarea Terminalului T3, fiind conectat la acesta printr-o galerie.

Numărul pasagerilor care au călătorit în 2023 prin Aeroportul Iași a atins cifra de 2,33 milioane, înregistrând o creștere semnificativă de 52% față de 2022 și de 78% față de 2019. Anul trecut, au avut loc 15.435 de decolări și aterizări, înregistrându-se o creștere de 22% în comparație cu 2022.