Planșeul care ține Piața Unirii din București va fi reabilitat în totalitate

Primăria Sectorului 4 demarează procesul de reconstrucție a Planșeului Unirii, beneficiind de o finanțare de aproximativ 800 de milioane de lei din partea Guvernului, conform anunțului făcut de primarul Daniel Băluță.

„Am semnat astăzi contractul pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția efectivă a lucrărilor extinse de reabilitare a Planșeului Unirii. Contractul a început deja să fie pus în aplicare, deoarece am dat și ordinul de începere a activităților de proiectare”, a declarat Daniel Băluță, conform Agerpres.

Potrivit primarului Băluță, contractul semnat luni a fost atribuit printr-o procedură de licitație publică desfășurată în sistem electronic de achiziții, unei asocieri de constructori și proiectanți cu experiență în realizarea lucrărilor de infrastructură majoră. Este vorba de o asociere de firme, al cărei lider este compania Erbașu.

Acesteia i s-au acordat 33 de luni pentru a realiza reconstrucția integrală a planșeului, cu nouă luni pentru proiectul tehnic și celelalte 24 de luni pentru execuția efectivă a lucrărilor de reabilitare.

„Practic, după finalizarea lucrărilor de proiectare din acest an, lucrările efective vor începe în anul 2025 (…), se va lucra pe porțiuni, tocmai pentru a menține circulația auto și pietonală în zona Unirii, pentru a nu bloca centrul orașului”, a explicat Daniel Băluță.

Edilul Sectorului 4 a subliniat că Planșeul Unirii este o „mega-structură de beton” construită în 1936, prezentând fisuri în grinzi, armături corodate și rupte în anumite locuri, infiltrări în placa de beton, defecte de execuție și mucegai, încadrată în categoria tehnică IV, adică nesatisfăcătoare, dintr-un total de cinci posibile.

„Pe lângă Planșeul Unirii, în cadrul contractului semnat, vom proiecta și lucrările necesare pentru consolidarea Pasajului Unirii, clasificat, de asemenea, în clasa tehnică IV, nesatisfăcător din cele cinci posibile. Cel mai probabil, vom fi nevoiți să reabilităm structura de rezistență a pasajului, prin cămășuirea și armarea pereților existenți. De la preluarea în administrare, în aprilie 2022, Pasajul Unirii a fost securizat în cadrul primei etape a lucrărilor de consolidare a acestui obiectiv de infrastructură, folosit zilnic de peste 60.000 de autoturisme”, a adăugat Daniel Băluță.

El a menționat că lucrările referitoare la Pasajul Unirii au o valoare de aproximativ 300 de milioane de lei și vor fi finanțate din fonduri europene.

Daniel Băluță a informat că arborii din zona Unirii vor fi mutați, iar întregul spațiu verde cu arbori și alte tipuri de vegetație va fi refăcut și readus la starea inițială la finalizarea lucrărilor de reabilitare a planșeului.