Euras și Arhing reabilitează Gara Regală din Curtea de Argeș

Primăria municipiului Curtea de Argeș a luat inițiativa de a reabilita Gara Regală, un monument istoric construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, care de ani de zile se află într-o stare avansată de degradare. Autorizația de construire a fost semnată de primarul Constantin Panturescu, iar lucrările urmează să înceapă în curând, conform unei postări de pe pagina de Facebook a PSD Argeș.

Contractul de execuție a fost semnat de CFR și Asocierea S.C. EURAS S.R.L. – S.C. ARHING S.R.L. (România) încă de acum un an.

Constantin Panturescu, primarul municipiului, a subliniat importanța acestei intervenții, menționând că gara reprezintă o bijuterie arhitectonică și că a fost necesară realizarea unor demersuri îndelungate pentru a obține autorizația de reabilitare. Descriind importanța lucrărilor, Panturescu a evidențiat faptul că, la finalizare, Gara va redobândi strălucirea de altădată și va constitui un punct de atracție turistică important pentru orașul Curtea de Argeș.

Investiția totală pentru proiectarea și execuția lucrărilor la Gara Regală se ridică la 8,74 milioane de lei fără TVA, iar termenul de finalizare este stabilit pentru 30 aprilie 2026.

Ion Mînzînă, liderul PSD Argeș, a subliniat, de asemenea, importanța valorii istorice și arhitectonice a Gării Regale, afirmând că această investiție reprezintă nu doar o modernizare a infrastructurii feroviare, ci și o dovadă de respect față de patrimoniul cultural al județului Argeș.

Gara Regală din Curtea de Argeș, supranumită „Oraș Regal” datorită faptului că adăpostește mormintele foștilor monarhi ai României, a fost inaugurată în 1898 și a fost proiectată de un arhitect italian, sub coordonarea inginerului român Elie Radu. Clădirea se află în prezent într-o stare avansată de degradare, cu pereți scorojiți și un ceas monumental care nu mai funcționează.