Centrala de 1,4 miliarde de euro de la Mintia a primit acordul de mediu

Noua Centrală de la Mintia, din Hunedoara, considerată cel mai mare obiectiv industrial din România după Revoluție, a primit acordul de Mediu, potrivit informațiilor furnizate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Proiectul, evaluat la suma de 1,4 miliarde de euro, are în vedere construirea unei centrale electrice pe gaz, având o capacitate de producție de 1.700 de MW. Este așteptat ca această investiție să fie finalizată până în anul 2026.

„Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara (APM) a emis Acordul de Mediu pentru construcția noii centrale electrice pe gaz de la Mintia, din județul Hunedoara, recunoscută drept cel mai mare obiectiv industrial din România, având în vedere valoarea investiției estimate la 1,4 miliarde de euro, conform declarațiilor ANPM, citate de News.ro.

Conform documentelor care au stat la baza acordului, noua centrală va produce energie electrică cu emisii reduse de pulberi PM 10 și PM 2,5, având un impact minim asupra mediului. De asemenea, noile standarde vor elimina oxizii de sulf care anterior făceau parte din emisiile centralei.

Potrivit președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru, prima turbină este programată să ajungă în centrală până la sfârșitul lunii mai.

„Este important de menționat că schimbarea combustibilului de la cărbune la gaz metan va reduce impactul asupra schimbărilor climatice, eliminând în același timp alte substanțe nocive precum praful și oxizii de sulf”, a adăugat directorul executiv al APM Hunedoara, Georgeta Barabaș.