Prima tranzacţie office 2016 din România au făcut-o evreii fondatori ai Adama

Phoenix Tower, clădirea de birouri de lângă Casa de Pensii a municipiului Bucureşti, a fost cumpărată de Adamamerica, companie administrată de Isaac Choen-Hoshen, fost co-fondator şi CEO al Adama Holdings, unul dintre cei mai mari dezvoltatori rezidenţiali din România.

Fondatorii şi directorii Adamamerica sunt oameni de afaceri de origine israeliană care în prezent își concentrează activitatea pe dezvoltarea de complexe rezidențiale în New York, SUA, având peste 1.000 unități deja livrate sau încă în stadiu de construcție.

Revenind la clădirea de birouri din Bucureşti (fosta PGV Tower), aceasta are o suprafață de aproximativ 10.000 mp, dispuși în două clădiri de 6, respectiv 13 etaje, un grad de ocupare de 80%, chiriașii fiind în special companii din domeniu IT: Zitec, Netop, EBS, dar și Bancpost și Kwizda.

Tranzacția a fost intermediată de Colliers Internațional și casa de avocatură Cameron McKenna Romania, în calitate de consultanți ai vânzătorilor Aberdeen Asset Management Deutschland AG și Commerzbank. Adamamerica a fost reprezentată în această tranzacție de casa de avocatură Biriș Goran.

Pe piața din România, fondul de investiții Aberdeen Asset Management Deutschland AG a fost implicat anul trecut în cea mai mare tranzacție de retail de pe piața locală, prin vânzarea Auchan Titan Shopping Center. Tot Colliers International a fost şi atunci consultantul Aberdeen, tranzacția cu Auchan având o valoare de 86 milioane euro.

Clădirea de birouri Phoenix Tower, aflată în proprietatea Aberdeen Immobilien, a fost renovată în 2011 după o investiție de 7 milioane euro.

În 2007, fondul de investiţii Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), care la acel moment era divizie de investiţii imobiliare a grupului Alianz, a cumpărat de la Fondul European Convergence Property Company (ECPC), pentru 110 milioane de euro, trei imobile de birouri din portofoliul firmei britanice Charlemagne Capital. Cele trei clădiri au fost Millennium Business Center (cea din Armenească, care a ars parţial), PGV Tower şi Construdava. Charlemagne Capital administra Fondul European Convergence Property Company. Apoi DEGI a trecut de la Alianz la cei de la Aberdeen.

Despre Aberdeen

Aberdeen Asset Management este un fond global de administrare a activelor, inclusă în Top FTSE 100. Compania este prezentă în 25 de țări prin cele 37 de birouri, cu peste 750 de experți în sectorul de investiții și 2.800 angajați în total. La 31 decembrie 2015, Aberdeen avea în administrare active evaluate la 290,5 miliarde lire sterline.

Despre Commerzbank

Commerzbank este una dintre cele mai mari bănci comerciale internaționale, prezentă în peste 50 de țări, fiind a doua cea mai mare bancă din Germania. La nivel mondial, Commerzbank are cca. 51.300 angajați. Banca are aproximativ 16 milioane de clienți privați, și 1 million de clienții business și corporate. În 2015, Commerzbank a înregistrat venituri de aproximativ 9,8 miliarde de euro.