Grupul german Daimler anunță noi investiții la Cugir

Grupul german Daimler a anunțat că va investi alte 40 de milioane de euro în zona Cugir după ce a inaugurat fabrica de producție a cutiilor de viteză 9G Tronic de la Sebeș. Conform unor surse neoficiale citate de alba24.ro, compania are în plan deschiderea unei noi unități la Sebeș și că deja societeatea a achiziționat mare parte din terenurile care se află în zona Star Transmission pe platforma industrială din orașul ardelean.

„Vă pot spune în acest moment că în această locație ne vom angaja la dezvoltarea altor proiecte ce țin de Power Trade în viitor”, a declarat Markus Schäfer, membru CA al diviziei Mercedes-Benz Cars. Întrebat dacă este vorba despre o viitoare uzină în care se vor asambla mașinile de lux Mercedes-Benz acesta a declarat că în prezent se gândesc să extindă ceea ce există în acest moment.

„Suntem la începutul activității noastre, avem multe elemente potențiale de dezvoltare, deocamdată ceea ce îmi doresc eu foarte mult este să extindem această uzină, să vedem acest proiect dus mai departe. Nu pot să vă ofer informații privind achizița de terenuri, dar știu că vrem să ne dezvoltăm pe viitor”, a mai declarat Schäfer.

Intenția de a deschide o uzină în România a fost exprimată public de către Dieter Zetsche, preşedintele consi­liului de ad­ministraţie al Daimler AG. „Decizia privind o nouă uzină este un proces foarte raţional, în care com­parăm toate aspectele legate de nivelul edu­caţional, disponibilitatea forţei de muncă, logistică, infrastructură, cât de uşor este să faci afaceri în acea ţară, dis­tan­ţa faţă de furnizori şi clienţi. Ro­mâ­nia poate fi o soluţie. În România avem o experienţă pozitivă datorită fabricii de cutii de viteze, care este una foarte bu­nă. Şi reprezintă un avantaj pentru Ro­mânia faptul că avem acolo o uzină pen­tru cutii de viteze“, a declarat Dieter Zetsche, preşedintele consi­liului de ad­ministraţie al Daimler AG, pentru zf.ro.
În prezent, Daimler are, în cadrul filialelor din România, Star Transmission și Star Assembly, în cele două puncte de lucru disponibile din județul Alba, peste 1.800 de angajați, iar la finalul acestui an ar putea ajunge la circa 2.300 de angajați.

Societatea Star Transmission, înființată în anul 2001, produce la sediul din Cugir roți dințate, arbori, precum și componente prelucrate mecanic pentru motoare, transmisii și sisteme de direcție. În plus, în cadrul acestei locații se află centrul de tehnologie, precum și un spațiu de instruire.

Filiala Star Assembly a fost înființată în anul 2013 la locația din Sebeș, iar lansarea producției cutiei de viteze automate cu cinci trepte s-a realizat în același an. În anul 2014, pe poarta fabricii a ieșit prima cutie de viteze cu dublu ambreiaj cu șapte trepte.

Subsidiara concernului german Daimler din România, Star Assembly Sebeș și-a extins capacitățile în activitățile de producție a cutiilor de viteze de ultimă generație destinate automobilelor Mercedes-Benz. Evenimentul de lansare a producției cutiilor de viteze automate cu nouă trepte 9G-Tronic a avut loc la doi ani de când a fost așezată piatra de temelie pentru începerea lucrărilor de construcție a unității Star Assembly.