Airbus Helicopters Industries a inaugurat fabrica de elicoptere de la Ghimbav

Compania franco-germană Airbus Helicopters Industries a inaugurat marți, 13 septembrie, o fabrică de elicoptere la Ghimbav în cadrul unui parteneriat cu IAR Brașov, în urma unei investiții de aproape 40 de milioane de euro. Aici se va produce elicopterul H215, iar linia de asamblare va fi funcțională în 2019, moment din care vor fi fabricate 15 aparate pe an.

La dezvoltarea proiectului H215 în România participă comaniile româneşti IAR, Aerostar, Aeroteh şi Turbomecanica. Airbus Helicopters, divizie a Airbus Group, are aproximativ 23.000 de angajaţi la nivel mondial, şi este prezentă în România prin Eurocopter România, unde deţine 51% din acţiuni, diferenţa fiind controlată de IAR.

Hala industrială are 8.550 metri pătraţi în primă fază. Printre altele, IAR ar putea produce cablaje electrice, condiţia fiind reducerea cu 10% a costurilor recurente faţă de Labinal Maroc, furnizorul actual al Airbus Helicopters. Airbus va angaja circa 350 de oameni pentru linia de asamblare a elicopterului H215 atunci când unitatea va atinge capacitatea maximă, nivel la care se va ajunge în anul 2019. Acest nivel presupune asamblarea a 15-20 de elicoptere.

Preţul unui elicopter Airbus H215 cu dotări minime este de 13 milioane de euro şi poate depăşi acest nivel în funcţie de opţionale. „Nu ştiu cine va fi primul client, însă dorinţa mea este ca primul cumpărător să fie din România“, a spus Serge Durand.

Guillaume Faury, CEO al Airbus Helicopters, companie care are în derulare o investiţie într-o unitate de asamblare a elicopterelor Airbus H215 pe platforma IAR Ghimbav (judeţul Braşov), spune că unitatea va deservi piaţa globală. „Am ales România pentru că am crezut şi suntem convinşi încă de faptul că acesta este cel mai bun loc pentru investiţii în domeniu. Avem o relaţie îndelungată cu România şi atunci când a trebuit să luăm decizia (investiţiei – n. red.) am observat că abilităţile, know-how-ul şi oamenii din România, dar şi parteneriatul pe care îl aveam la acel moment cu IAR au fost factorii care au creat un mediu propice pentru a continua să investim. (…) Elicopterele H215 făcute în Braşov vor deservi piaţa globală“, a declarat recent Guillaume Faury, CEO al Airbus Helicopters.