Castelul Banffy din Răscruci va fi restaurat cu 4,5 milioane de euro

Castelul Banffy din localitatea Răscruci, parte a domeniului Bonțida, va fi restaurat din fonduri europene şi din fondurile Consiliului Judeţean Cluj, valoarea investiţiei ridicându-se la 4,5 milioane de euro, scrie www.monitorulcj.ro.

Reprezentanții Consiliului Judeţean Cluj susțin că restaurarea și conservarea ansamblului monument istoric, format din clădirea castelului și parcul care-l înconjoară, are ca scop deschiderea lui pentru vizitare turiștilor, dar și pentru organizarea de evenimente culturale.

Valoarea totală a proiectului este de 20 de milioane lei, din care finanțare nerambursabilă 19, 2 milioane lei, restul banilor fiind asiguraţi din bugetul Consiliului Județean (393.802,26 lei).

Castelul Banffy din Răscruci a fost construit, în stil neoclasic eclectic și folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy, fiind înconjurat de un parc cu o vastă întindere, considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei nobiliare. Accesul în Pavilionul castelului, construit de contele Dionisie Banffy, se face prin două scări dispuse în partea sudică, care conduc pe o terasă susţinută de opt coloane dorice. Salonul, construit în stil renascentist, are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Oaspeţii sunt întâmpinaţi de inscripţia latină „Salus intratibus pax exeuntibus” („Sănătate celor care intră, pace celor care ies”).