Romgaz va termina construcția centralei de la Iernut în 2020

Compania de stat Romgaz ar putea începe peste 4-5 luni construcția noii centrale electrice de la Iernut iar lucrările vor dupa până în anul 2020, a declarat Virgil Metea, directorul general al societății. „Am anunţat de mult că intenţionăm să modernizăm centrala de la Iernut. Este un activ important al nostru. Modernizată, centrala va avea un rol foarte important în sistemul energetic. Momentan am semnat contractul şi suntem în situaţia în care demarăm investiţia. Vrem să ne depunem dosarul pentru a atrage fonduri din Planul Naţional de Investiţii”, a spus Metea, citat de Agerpres

La finele lunii octombrie, Romgaz a semnat un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

„Una din direcţiile strategice ale Romgaz este consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei. Astfel, în domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investiţii are ca scop eficientizarea activităţii prin: creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOx, CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare. Finanţarea proiectului se realizează din surse proprii şi surse din fonduri PNI (Planul National de Investiţii), conform HG 1096/2013 actualizată”, se arată în raport.

Obiectul contractului îl reprezintă realizarea proiectului “la cheie”, respectiv proiectare, livrare echipamente, execuţie lucrări şi punere în funcţiune, “Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, menţionează Romgaz.

Valoarea estimată a contractului (exclusiv TVA) este 268.836.329,82 euro.